Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års väntetid för att hyra bostad i Funäsdalen

I turistexpanderande tätorten Funäsdalen är det stor brist på hyreslägenheter.

– I nuläget får man vänta ett år hos oss på bostad. Vi ser gärna att andra aktörer väljer att etablera sig i Funäsdalen, säger Härjegårdars vd Hans Svensson.

Annons

Senaste nybygget på bostadssidan i Funäsdalen för Härjegårdars del var för tre år sedan och snart kan det vara dags att sätta spaden i jorden igen.

– I dagsläget har vi inga byggplaner. Det är väldigt dyrt att bygga nytt, vilket medför höga hyror, säger han.

– Vi måste ha rätt förutsättningar för att dra igång byggandet av hyreslägenheter i Funäsdalen. Och som sagt vi ser mycket gärna att det kommer andra byggherrar till området.

Kommunen har mark i Funäsdalen när det blir aktuellt att starta upp byggprojekt.

I Funäsdalsområdet finns det också brist på bostäder för säsongsanställda inom turistnäringen. På den sidan håller Härjegårdar på med en utredning för att se hur stort behovet är.

– Frampå vårsidan ska vi ha den utredningen klar, säger Svensson.

Bostäder för säsongsanställda inom turismen saknas även i Lofsdalen och här pågår diskussioner för eventuellt byggande. Några hyreslägenheter har Härjegårdar inte i Lofsdalen och planerar heller inte att bygga några.

– I Vemdalenområdet finns ett litet överskott på lägenheter och därför är det inget byggprojekt aktuellt där, berättar Hans Svensson.

Överskott på lägenheter finns det i övriga områden i kommunen.

I Sveg har Härjegårdar 29 lediga lägenheter, i Hede 22, sju vardera i Ytterhogdal och Lillhärdal.

– I Ytterhogdal har vi även 25 kallställda lägenheter för närvarande. Det kan bli aktuellt så småningom att riva en del av dessa.

Kallställda lägenheter finns även i Sveg, men här är ingen rivning aktuell.

– Vi hoppas att bioenergikombinatet kommer att genomföras, vilket skulle betyda att fler lägenheter i Sveg blir uthyrda, avslutar Hans Svensson.

Mer läsning

Annons