Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Essands advokat: Svårt för norrmän att bevisa svenska rättigheter i Sverige

– Essand ska bevisa att svenska renägare har sedvanerätt i Sverige. Det blir ju en mycket svår uppgift, säger Essand Reinbetesdistrikts norska ombud, advokaten John Jonassen.

Annons

Rörosadvokaten John Jonassen sticker inte under stol med att fallet tagit tid och att Essand flera gånger ändrat sin inställning. Men det har sin förklaring i att de först försökte representera sig själva, utan advokat. Det var inte görligt i ett så svårt fall.

– Det blir bättre nu när de får professionell hjälp, säger Jonassen, som just hittat ett nytt svenskt ombud han kan jobba med.

Tidsfristen som tingsrätten medgivit till den 20 april är han uppmärksam på.

När det gäller saken är Essands grundinställning att Simonsens mark visst är ett renbetesområde, omgärdat av renbetesland. ”Ett litet frimärke i renbeteslandet”, kallar han det.

– Det har varit renar i detta högfjällsområde sedan tidernas morgon, säger Jonassen.

När det så blev riksgräns kom norska och svenska samerna överens om att dela rättigheterna mellan sig.

Men Kölen är inte en naturlig gräns och att få stängsel att stå här är omöjligt, påpekar Jonassen.

– Därför lägger man stängslet som ett S i terrängen. Norske samer har fått en bit i Sverige och svenska samer en bit i Norge.

– Den bit norske samer fått ligger på Simonsens fastighet. Där säger Simonsen att på min fastighet är det ingen renbetesrätt överhuvudtaget.

Essand är alltså av helt motsatt uppfattning. Men att bevisa detta i svensk rätt blir ändå svårt, menar Jonassen.

– Essand har fått i uppdrag av tingsrätten att bevisa svenska renägares sedvanerätt i Sverige. Det är mycket speciellt, säger han.

Simonsen har gått till svenska regeringen för att få bort en paragraf som rör Essand i förslaget till ny renbeteskonvention. Kommentar?

– Det blir nog inte så lätt. Det är ju flera parter bakom den avtalsparagrafen.

Simonsens fastighet är som ett litet frimärke i renbeteslandet, säger du. Varför tror du han vill ha bort renarna? Är det uppkomna skador eller något annat problem?

– Det får du fråga honom om. Han är väl en norsk som köpt fastighet i Sverige. Han vill väl inte ha norrmän i närheten, säger Jonasson.

Mer läsning

Annons