Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mänsklig syn på laviner

Annons

Lavinboken är den första helsvenska boken om laviner i de svenska fjällen.

Den är skriven av Mårten Johansson som också driver Åre lavincenter. Han är med sina tio yrkesverksamma år inom lavinsäkerhet att betrakta som en av landets främsta experter på ämnet.

Boken är i litet fickvänligt format och fokuserar mer på laviner i praktiken än i teorin. Avsaknaden av en mer djuplodande, vetenskaplig teori är inte alls någon svaghet. Tvärtom. Författaren går på ett mycket pedagogiskt och lättförståeligt vis igenom vad som orsakar laviner och hur man kan undvika att hamna i dem.

Varje kapitel avslutas med en kort sammanställning av de viktigaste punkterna som behandlats i avsnittet. Bra för snabbkollar och kunskapskontroll. Avsnitten är rikt illustrerade med bilder och skisser samt handfasta tips och råd.

Fallstudier i form av rapporter från ett antal lavinolyckor ger en starkare koppling till verkligheten.

Att läsa dessa berättelser och förstå vilka missbedömningar som ledde fram till olyckan lyfter boken samt ger en förståelse om hur komplext ämnet är.

Bokens största styrka och en ganska nytillkommen teori i lavinvetenskap är kapitlet om mänskligt beteende.

Tidigare har lavinforskningen fokuserat på mer tekniska, mätbara faktorer.

Men utan människor hade det inte funnits lavinolyckor, bara laviner.

Med frågeställningen om vad som får människor att ta risker, trots vetskapen om dessa, lyckas författaren till viss del bena ut den mänskliga faktorn ur lavinekvationen.

Mer läsning

Annons