Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna fick följa frukostens väg

/

Var kommer din frukost i från? Det fick åttorna och tvåorna i Sonfjällsskolan lära sig under torsdagsmorgonen när Milko bjöd på frukost från gårdarna i Jämtland.

Annons
Med anledning av Näringslivsveckan bjöd Lantbrukarnas riksförening, LRF, 484 ungdomar på frukost och bondgårdsbesök i hela Jämtland. Under torsdagsmorgonen fick Sonfjällsskolan i Hede besök av lantbrukarna Karl-Olof och Ingegärd Sundeberg som driver gården Åsen i Hede.
Temat under dagen var: Var kommer maten i från?
Dagen började med en frukost för tvåorna och deras faddrar som går i åttan. Alla delar i frukosten kom i från länet, brödet från Sveg och fil, ost och mjölk från Östersund.
Mjölken som kommer från Sundebergs gård, går via Östersund och sedan tillbaka till Sonfjällsskolan. Gårdens 20 kor producerar 100 ton mjölk per år. Men familjen Sundeberg förädlar även cirka tio procent av mjölken till ostar som de säljer i en gårdsbutik och på marknader.
– Vi bönder är ju rätt anonyma, så därför kommer vi och pratar om vad vi gör och kopplar det till var maten kommer i från, säger Karl-Olof Sundeberg.
Paret pratade också om att eftersom bönderna blir färre och färre och måste maten transporteras längre sträckor, vilket försämrar både miljön och kvalitén på maten.
Efter frukosten åkte barnen buss till gården där de fick lära sig om osttillverkning, lukta på ensilage och hälsa på korna i ladugården.
De flesta barnen höll för näsan när de gick in i ladugården, iklädda vita plastkappor och blå plastöverdrag på skorna.
Höjdpunkten för andraklassarna Johanna Loo och Ola Hansen var när de hittade en busig kalv med inne i ladugården.

Mer läsning

Annons