Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter sammanbrottet: Kan bli tvungna att tvångsslakta ren

/
  • Kan tvingas till tvångsslakt. Sedan medlarna i den segdragna konflikten mellan renägare och markägare i Härjedalen konstaterat att det är omöjligt att komma vidare i förhandlingarna och gett upp sitt uppdrag kan nu renägarna tvingas reducera antalet renar då det inte kommer att finnas mat till alla. Foto: ulrika andersson

Medlingsgruppen som ska förhandla fram ett upp­- låtelseavtal mellan renägarparten och markägarparten om vinterbete för ren mellan markägare och samebyar i Härjedalen, ger nu upp.

Annons

Medlingsgruppen som innehåller representanter för Jordbruksverket, länsstyrelsen i Jämtlands län och Skogsstyrelsen bedömer nu möjligheterna till att finna en lösning till ett upplåtelseavtal mellan renägare och markägare om vinterbete för ren, som uttömda.

Från om med i maj i år har det inte pågått några förhandlingar. Däremot har förhandlingsgruppen haft ett aktivt arbete med frågorna, enligt Kristina Jonsson, chef för rennäringsenheten på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Men medlingsgruppen kommer nu inte att ta några ytterligare initiativ inom förhandlingsuppdraget. Gruppen står dock till parternas gemensamma disposition till och med den 31 december 2009. Efter årsskiftet kommer medlingsgruppen att avrapportera sitt uppdrag till regeringen.

– Vi bedömer inte att förutsättningarna att fortsätta som lyckosamma. Man står för långt ifrån varandra. Markägarna begär fem kronor per hektar, men det förslag samebyarna ger är inte hanterbart, säger Kristina Jonsson.

– Vårt uppdrag som förhandlingsgrupp var att försöka få till en lösning, men nu kan man bli tvungen att reducera ren. Har man inte mat till sina djur måste man anpassa antalet, men att reducera ren kommer att bli en lång process det också, säger hon.

Edvin Rensberg är ordförande i samebyn Ruvhten Sijte.

Markägarna säger att de inte fått något förslag av er?

– Det är rent nonsens. De är inte villiga att hitta någon lösning. Vi har sagt att vi inte har några möjligheter att betala fem kronor per hektar, men de vill inte lyssna. Det enda vi ställt upp på är att samebyarna gemensamt bildar en skogskadefond, säger han.

Edvin Rensberg anser att medlargruppen har ägnat sig mer åt utpressning, än att hitta kompletta lösningar.

– Markägarna vill att samebyarna ska betala för fastigheter som domen inte gäller på, säger han.

Vad händer nu?

– Först får vi se hur markägarna agerar. Om länsstyrelsen beslutar om reducering av ren får vi ta den frågan då. Men markerna kommer inte att bli renfria bara för att vi reducerar ren, de blir bara färre, säger han.

Ni kommer inte att flytta renarna från de privata markerna?

– Var ska vi flytta? Vi har inga alternativ, säger Edvin Rensberg.

Lennart Olsson, från markägargruppen, anser att länsstyrelsen dragit ut alldeles för länge på förhandlingsförsöken. Ifrån markägarsidan kräver man fem kronor/hektar och år. Man anser också att alla markägare ska erbjudas att skriva avtal, även de som inte omfattas av domen.

– Vi hade en träff med samebyarna den 7 maj där de framförde att de var väldigt ovilliga att skriva avtal. Vi ville ha ett besked till den 20 maj. Då kom en lång skrivelse från deras advokat om att ärendet ska provas i EU-domstol och ingenting om ett avtal.

Men samebyarna säger att de inte har råd med fem kronor/hektar och år?

– Staten har garanterat att de betalar hälften av kostnaderna, vilket blir 2,50 per hektar och år. Det har de råd med om viljan finns, säger Lennart Olsson.

– Den stämning som råder bland markägare nu börjar bli obehaglig, det är värre än före processen. Markägare har varit översvämmade av renar under hösten, men renägarna verkar inte bry sig. Domen gäller fullt ut. Samebyarna måste anpassa renantalet utifrån de marker de har tillgång till, säger Lennart Olsson.

Mer läsning

Annons