Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ännu en vargattack: Det känns hopplöst

/
  • Per Persson har investerat miljontals kronor i jordbruket. Nu känns det olustigt efter att ett av hans djur dödats.Foto: Håkan Degselius

Lillhärdal har varit hårt drabbade av vargens framfart. Nyligen dödades en mängd får och i onsdags blev bytet en kalv.

– Det känns hopplöst, säger bonden Per Persson som nu tagit hem sina djur från fäbodvallen.

Annons

I samband med älgjakten som startar om tio dagar hade Per Persson tänkt ta hem sina 109 djur från fäbodvallen tre mil söder om Lillhärdal.

Men redan nu är korna och kalvarna tillbaka i Lillhärdal. Men det blev bara 108 djur som kom helskinnade hem. En kalv saknades och återfanns på onsdagsmorgonen död och sönderbiten av ägaren Per Persson.

– Det är trist och tungt. Det är den första jag mister under de tio år jag haft dem där, säger Per Persson som fick ta hem djuren betydligt tidigare än beräknat och det var inte alldeles lätt att få med sig hem djuren som var oroliga, de splittrades vid ett flertal tillfällen innan de var hemma på säker mark.

– Men det värsta vore om vargen följer efter för nu vet de var de finns, fortsätter Per som hoppas att länsstyrelsen och övriga gör sitt för att hans djur och övriga djur i Lillhärdal ska fredas.

– Nu är mina inhägnade och nu får de göra sitt med sina djur. De har ställt till tillräcklig med elände.

Älgjakten startar snart. Även den är hotad när vargen finns i närheten.

– Jakten är förstörd. Nu vågar man inte släppa hundarna. Jag har en ung hanne men den kommer jag inte att ha med på jakten, säger Per Persson som även är mycket osäker om han vågar ha djuren på skogen nästa år.

Att det är en varg som är i farten är i princip klart.

– Det lutar åt att det var en varg, säger Lars Liljemark, naturbevare på länsstyrelsen efter att ha gjort en inventering på platsen.

Sedan tidigare är det känt att en vargtik har funnits i området. Men några livstecken från den tiken har inte kommit sedan den 10 augusti, mest troligt beroende på att hon befunnits sig i områden där det inte finns täckning för den sändarutrustning som hon har på sig.

– Det kan vara den eller någon annan, fortsätter Lars Liljemark som inte utesluter att det kan vara en annan varg i farten med risk för att de kan bilda ett revir i området.

För länsstyrelsen väntar bråda dagar.

– Vi ska försöka reda ut om det är vargen med sändare eller någon annan, säger Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, som uppmanar djurägarna att se över sina stängsel ifall vargen gör ytterligare besök i trakten.

Mer läsning

Annons