Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare än väntat bygga om Funäsdalens bykärna

Funäsdalen ska få en ny infrastruktur inom en snar framtid. Men nu ser det ut att bli kostsammare än de planerade 23 miljonerna.

– Jag tror att det blir dyrare, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Annons

Funäsdalen har växtvärk efter en lång rad av år med turismexpansion. Nu ska detta åtgärdas så att själva bykärnan ska fungera både för turister och ortsbor.

Detta ingår i ett EU-projekt, infrastrukturprojekt i Funäsdalen.

I planen ingår parkeringsdäck, väntsal, busshållplats, bollplaner och en eventuell skidöverfart över Bergsgatan.

Anbudsförfarandet är i full gång men redan nu ser det ut att bli dyrare än beräknat, enligt Gottfrid Jonsson som tror att kostnadsberäkningarna spricker och kostnaderna skjuter i höjden. Men det brådskar.

– Vi måste vara klara i oktober 2010, säger Gottfrid Jonsson som hoppas att anbuden är klara inom den närmaste tiden så att spaden kan sättas i jorden.

Även om det inte blir en planerad gondolbana i centrala byn så kommer det övriga att bli verklighet med den enda ändringen att man stryker de delar som berörs av en eventuell gondolbana.

När det gäller budgeten så ser det ut att för första gången på tiotals år bli ett negativt resultat för Härjedalens kommun. Enligt de senaste tillgängliga prognoserna ser det ut att bli ett underskott på fem miljoner kronor.

Men enligt Gottfrid Jonsson finns det vissa förhoppningar om att det även ska kunna bli ett nollresultat i slutändan om allt går vägen. Som vanligt är det gymnasieskolan och äldreomsorgen som drar mera pengar än förväntat.

– Inom äldreomsorgen är vi på rätt håll men åtgärdspaketet har inte slagit igenom ännu, fortsätter Gottfrid Jonsson som inom de närmaste åren har ett sparbeting på 55 miljoner att försöka reda ut.

I övrigt från kommunstyrelsen:

KS beslutade att höja avgiften för snöröjningen för pensionärer under det kommande året och ta bort det helt därefter.

KS beslutade att anställda två brandmän vid flygplatsen. De ska även ta hand som snöröjningen under vinterhalvåret.

KS avslog även Olle Larsson (SD) motion om att komplettera befintliga vägskyltar för orter med dialektala namn med hänvisning att Vägverket inte tillåter detta.

Mer läsning

Annons