Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljplanen klar: Etanolfabriken innebär en risk för grundvattnet

En detaljplan för det planerade bioenergikombinatet i Sveg har nu tagits fram. Anläggningen kommer att producera 40–80 miljoner etanol per år baserad på cellulosabaserade råvaror.

Annons

HMAB:S befintliga pellets-och brikettfabrik ska alltså kompletteras med en etanolfabrik, kraftvärmeverk och växthus. Miljökraft har gjort en miljökonsekvensbeskrivning över projektet och bland annat kommit fram till att det finns risk för att kommunens grundvattentäkt kan förorenas via våtmarker och därför krävs åtgärder för att minimera risken för påverkan på grundvattnet.

– Bioenergikombinatet kommer att leda till ersättning av fossila biodrivmedel och effektivt utnyttjande av lokala bioråvaror, vilket

leder till begränsad klimatpåverkan.

Påverkan på övriga miljömål kommer att vara liten. Den planerade verksamheten bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna kommer att överskridas, menar Miljökraft.

Kraftvärmeverket får en kapacitet på 65 MW, som i första hand producerar industriånga till etanolfabriken, samt producerar även grön elkraft. Kraftvärmeverket kan eldas med drank, torv, lignin och skogsprodukter. I kraftvärmeverket erhålls också spillvärme som ska användas för uppvärmning av växthusen.

Växthusanläggningen får en yta på 40000–50000 kvadratmeter. Här kan man producera till exempel sallad, kryddor och tomater. Produktionskapaciteten bedöms till 1600–2200 ton grönsaker per år.

I växthusen kan spillvärme, koldioxid, odlingstorv med mera från kombinatets andra delar användas.

En möjlighet som kombinatets konstruktion medger är att ändra användningen av de olika råvarorna och biprodukterna allt eftersom marknadens förutsättningar ändras. Detta ger kombinatet en ökad flexibilitet.

Mer läsning

Annons