Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var ingen olycka vid dammen i Halvfari”

– Det var ingen dammolycka som inträffade vid Halvfari i Ljusnan och därför aktiverade Fortum heller inte heller larmplanen till SOS Alarm. En öppning av utskoven innebär i sig ingen risk för dammanläggningen.

Annons

Det säger Ulf Wennilsjö, produktionschef Vattenkraft vid Fortum Generation AB med anledning av artikeln i LT häromdagen.

– Den 20 juni öppnades på grund av en felaktig inställd givare en så kallad utskovslucka på dammen och 110 kubikmeter vatten per sekund släpptes på genom luckan. Det vattenflödet är ungefär detsamma som den vattenvolym som dagligen passerar genom turbinen i Halvfari, säger han.

Enligt Wennilsjö pågick den här dagen omfattande dammsäkerhetshöjande åtgärder på den här dammanläggningen och i samband med detta fanns vid utskovsluckan byggnadsställningar som vid öppningen följde med vattenströmmen.

Ulf Wennilsjö berättar att Fortum kontinuerligt och långsiktigt arbetar med dammsäkerhetsfrågor och investerar stort i dammsäkerhetshöjande åtgärder på dammanläggningarna.

– Beredskapsplaner för dammolyckor är en viktig del i dammsäkerheten och vi har sådana planer för samtliga dammanläggningar. I arbetet med beredskapsplanering samarbetar vi med tillsynsmyndigheter och den kommunala räddningstjänsten inkluderad.

– I en beredskapsplan ingår bland annat en så kallad larmplan som syftar till att varsla myndigheter och organisationer om dammsäkerheten är äventyrad för en specifik dammanläggning. Larmplanen aktiveras hos SOS Alarm av dammägaren, i detta fall av vår driftcentral i Sveg, som styr och övervakar all vattenkraft för Fortum i Sverige.

Han säger vidare, att för att de olika aktörerna ska klara en eventuell skarp situation så övas operatörerna både hos Fortum och hos SOS Alarm regelbundet. Larmplaner aktiveras då man har en dammanläggning med allvarliga problem, hot mot anläggningen eller vid konstaterat dammbrott.

– Vid Halvfari var det alltså aldrig aktuellt att aktivera larmplanen, då utsläppet i sig inte innebar någon risk, hävdar Wennilsjö.

– Den olägenhet som byggnadsmaterialet skapade nerströms anläggningen fick vi mycket tacksamt hjälp av Räddningstjänsten att rätta till, heter det till slut.

Mer läsning

Annons