Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blåser upp till storm om vindkraften i Lillhärdal

/
  • Deltagarna fick höra hur vindkraftsparken kommer att låta.  Foto: Håkan Degselius
  • Thomas Linnard hoppas och tror på vindkraftsparken i Lillhärdal.Foto: Håkan Degselius

Vindkraftspark eller inte i Lillhärdal? Redan nu kan man konstatera att det är delade åsikter om den saken. Det visade sig när Rabbalshede presenterade sina vindkraftsplaner under tisdagskvällen.

Annons

Det var ett mycket välbesök samrådsmöte med ett 60-tal besökare som fick ta del av vindkraftsbolagets Rabbalshede planer i Lillhärdal. Företaget planerar att bygga ett 100-tal verk till en kostnad av tre miljarder kronor på ett område vid Åndberg efter att man uteslutit Tväråsen och Skräppåsen av arrende och rovfågelskäl.

Efter en utförlig information blev det tid för frågor och medlemmarna i den nystartade vindkraftsföreningen i Lillhärdal bombarderade företrädarna från Rabbalshede med välrepeterade frågor.

Den mest framträdande frågan var om det här projektet skulle gynna Lillhärdal när det gäller arbetstillfällen och hur många som kan bli aktuella för jobb.

– De som bygger upp verken har ju till och med med sig sin egen bio, menade en utav föreningens företrädare Billy Anklew som inte trodde ett skvatt på att det här skulle kunna gynna byn på något vis när det gäller arbetstillfällen.

Men där hade Rabbalshede förhoppningar om att så skulle bli fallet.

– Vi kommer att försöka gynna lokala entreprenörer i största mån och sedan kommer det att bli en bygdepeng, sa företagets vd Thomas Linnard som i dagsläget inte vill ge någon siffra på hur många jobb parken kan ge men enligt honom ska varje vindsnurra resultera i drygt ett jobb per snurra.

Enligt Thomas Linnard finns vinsterna med ett bygge av en park i Lillhärdal i att det kommer att ge jobb under den upp till sju år långa byggnadstiden och att markägare kan få runt 18 miljoner varje år om allt snurrar som det ska. Samtidigt hoppas han att en bygdepeng på 1,2 miljoner ska gynna orten på något vis.

Även miljö och säkerhetsfrågor kom på tal och några var frågande till hur huspriserna skulle stå med ett hundratal verk i området.

– Det är en stor oro för det. Jag själv har fyra fastigheter, sa Östen Halvarsson.

Att få massa frågor var inget som besvärade företrädarna för kraftbolaget som ser det hela som en långsiktig investering.

– Nej tvärtom. Vi vill ju ha så många synpunkter som möjligt, menade Thomas Linnard som även hade ett antal mer tystlåtna besökare som inte hade något emot att det byggs en park området.

En eventuell vindkraftspark är beräknad att dras igång under 2013. Men innan dess ska alla planer förankras i olika myndigheter.

Först ska kommunen ta ett beslut om en ny översiktsplan över området. Och det kommer att dröja minst ett år framåt i tiden, enligt kommunens företrädare som fanns på plats denna så blåsiga kväll i Lillhärdal.

Mer läsning

Annons