Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sparkar boll och läser bibeln

Förra veckan anlände årets konfirmander till Ytterhogdal, bestående av tio killar och en tjej. – Det gör inget att jag är enda tjejen, jag umgås nästan ändå bara med killar hemma i Strängnäs, säger femtonåriga Agnes Sköldberg.

Annons

Det är cirka tjugo år sedan Ytterhogdals– Överhogdals– och Ängersjö församling tillsammans med YIK började med ett kombinerat konfirmation– och fotbollsläger. Där börjar dagen med tre timmars undervisning i kyrkan, för att sedan fortsätta med lunch och fotbollsträning på Svedjevallen. Däremellan är det ganska fritt för de elva ungdomarna som deltar i lägerinternatet. Tar sig runt i Ytterhogdal gör dem på en varsin militärcykel.

– Det är det som är så roligt, att man får tid att umgås också, säger Anton Erenius som är den enda i gänget som kommer ifrån trakten.

De andra, alla födda 1994, kommer från spridda delar av landet. Några har åkt från södra Sverige och någon kommer ända från Gäddede. Bor gör de tillsammans på den stora Prästgården, som ligger alldeles intill kyrkan.

Tanken med lägret är att försöka nå ungdomar som är engagerade i idrott men ändå vill konfirmera sig. Många kanske vill göra det under skolåret men känner att de inte hinner på grund av träningar, matcher och pressen från lagkamrater. Därför är det bra med ett sommarläger.

– Vi fångar upp en grupp som kanske inte skulle göra det annars, menar prästen Per-Ingemar Persson.

I år är det 10 killar och en tjej i gruppen, förra året var det tvärtom. Det kan se helt olika ut från år till år. Femtonåriga Agnes tycker inte att det gör något att hon är ensam tjej på lägret.

– Jag visste redan innan att det skulle bli så, men jag är så van att umgås med killar, säger hon.

När de inte läser eller spelar fotboll med Sven-Tore Lindgren som tränare, går de bland annat till gymmet, cyklar eller kollar på TV. På helgerna har de ledigt, förutom på söndagarna då de deltar i gudstjänsten.

Den avslutande konfirmationsmässan hålls i Ytterhogdals kyrka den femte juli.

– Det har varit jättekul hittills, säger Agnes och resten av gruppen håller med.

Mer läsning

Annons