Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hade en givande träff för SFI-lärare

/
  • Elsie Silver, Lena Bäckelin och Eva Lisa Rogström ser utbytet som mycket värdefullt. ”Det är livsviktigt”, menar Eva Lisa Rogström från Gagnef. Foto: Håkan Degselius

Lärare från Jämtland, Dalarna och Härjedalen inom SFI-undervisningen träffades i Sveg under en nätverksträff under måndagen.
– Det här är ett bra sätt att lösa många problem, menar Eva Lisa Rogström från Gagnef.

Annons

Svenska för invandrare är okänt för många ”vanliga” svenskar. Men det fyller ett stort behov trots att man på många sätt är vid sidan av den vanliga skolundervisningen. Och sitter man lite vid sidan är behovet att träffas extra stort.

Därför arrangerades det en nätverksträff för ett 40-tal anställda på Bäckedals Folkhögskola i Sveg. Deltagarna kom från, förutom Härjedalen, Jämtland och de nordligare delarna av Dalarna.

– Det är viktigt att få träffa kollegor för vi har ju samma utbildningsbehov som alla andra lärare, säger Lena Bäckelin som tillsammans med sina kollegor i Härjedalen har ett 40-tal invandrare och flyktingar i sin verksamhet fördelade på Hede och Sveg.

Enligt Lena Bäckelin är behovet att träffa andra lärare extra viktigt då man lever och verkar på ett annorlunda sätt i jämförelse med den ordinarie skolan och förutsättningarna är helt annorlunda med tanke på de erfarenheter som många elever har med sig från sina hemländer.

För besökarna från Dalarna var det här det första besöket i Härjedalen. För Eva Lisa Rogström från Gagnef ger varje möte med andra lärare i samma situation råg i ryggen för det fortsatta arbetet.

– Det här är livsviktigt för oss som SFI-lärare för vi har fått mycket spott och spe, säger Eva Lisa som anser att många ser över axeln på det jobb man lägger ned och att kritiken man fått under årens lopp varit obefogad. Schemat var onekligen späckat under dagen med massor av information om olika undervisningsformer och skolverket gav besked om viktiga teknikaliteter.

– Men de informella samtalen är minst lika viktiga, säger Lena Bäckelin avslutningsvis.

Mer läsning

Annons