Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– De får inte flytta pappa till Ytterhogdal

/
  • Erna Guneriussen vägrar att låta biståndsenheten flytta hennes gamla pappa från Sveg till ett äldreboende i Ytterhogdal. Foto: Leif Eriksson

– Jag vägrar dom att flytta pappa till Ytterhogdal. Han ska bo kvar i Sveg, där han alltid bott. En flytt skulle, tror jag, innebära att han dör fortare än han skulle behöva.

Det säger Erna Guneriussen i Sveg, som hamnat i samma situation som de fem personer som hos bland andra folkhälsominister Maria Larsson (KD), krävt en granskning av äldrevården i Härjedalens kommun.

Annons

Erna har haft sin pappa, som är 88 år, boende hemma hos sig tills för sex veckor sedan då hans tillstånd snabbt försämrades.

– Han reagerade inte på någonting och kände inte igen någon i familjen. Dessförinnan var han pigg och jag kunde sköta om honom hemma hos mig.

När pappans tillstånd försämrades ordnades plats på äldreboendet Björken i Sveg. Ett tillfälligt äldreboende, enligt Erna Guneriussen.

– Biståndsenheten på sociala ville först flytta honom till Funäsdalen, 14 mil enkel väg från Sveg. När jag vägrade det berättade man i telefon för mig i onsdags att han istället skulle få plats på äldreboende i Ytterhogdal. Till Ytterhogdal är det 45 km enkel väg från Sveg.

– Men inte heller det godtar jag, säger Erna Guneriussen. Därefter har jag inte hört något från biståndsenheten.

– I Ytterhogdal skulle allting bli nytt för honom. Det vore en katastrof. Och jag skulle inte kunna hälsa på honom lika ofta som jag kan göra i Sveg.

– I det tillstånd pappa är nu skulle jag inte kunna ha honom hemma eftersom han behöver passning dygnet runt och jag själv jobbar tre timmar om dagen. Dessutom är jag enda barnet.

Nu hotar Erna med, att i likhet med de fem som skrivit till bland andra folkhälsominister Maria Larsson (KD), begära en granskning om hur Härjedalens kommun sköter äldrevården.

– Jag tror, säger hon, att det kommer att bli alltfler likande fall i framtiden och här måste kommunen fundera om och inte flytta äldre personer hit och dit på det här sättet.

Chefen för biståndsenheten, Monica Wåhlström säger att hon inte kan kommentera ett enskilt ärende och vill heller inte uttala sig om frågan i stort i det här läget.

Mer läsning

Annons