Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bjöds på rena kakfrossan

/
  • Dan Regnander, Rovilla Hansson och Rowena Benitez med fyra månader gamla Brian Andrew från Filippinerna, Sevgi Celepli från Turkiet och Ulla Jonsson tar för sig av fikabordet.Foto: Carin Selldén

Under tisdagen blev invandrare som studerar SFI inbjudna på Kupan av Röda korset och Studieförbundet Vuxenskolan. Kaffe och elva sorters kakor väntade.

Annons
Från hösten 2007 finns SFI i Hede, innan dess var invandrare från västra Härjedalen tvungna att åka till Sveg för att gå på lektionerna. Nu är de cirka fem elever som läser svenska och håller sitt i gamla kiosken i Hede.
För att få gå på SFI måste man vara folkbokförd och ha ett personnummer.
– SFI är frivilligt för invandrare, för flyktingar är det skarpare regler. Nu är det fem som läser på SFI men det finns invandrare i västra Härjedalen som jobbar i stället, säger Dan Regnander som är SFI-lärare.
Oftast går eleverna minst ett år på SFI och läser ungefär 15 timmar i veckan.
– Det är stor skillnad om man kommer från Kina eller Tyskland, möjligheterna att lära sig svenska ser väldigt olika ut, säger Dan Regnander.
På Kupan hade man till tisdagens träff bakat elva sorters kakor och var glada över besöket. Det finns inte så många mötesplatser ute i byarna.
– Vi vill att Kupan ska bli mer känt även för ortsborna. Vi vill att det ska vara en naturlig mötesplats. Det är nog många som sitter ensamma hemma, säger Ulla Jonsson, kassör i Hede-Långå Rödakorskrets.
Rovilla Hansson kom till Sverige för tre år sedan. Hon träffade sin svenska man hemma i Filippinerna och flyttade sedan från en stad med 150 000 invånare till Fjällnäs som har 22.
Hon går andra året på Wemerskolans hotell- och restaurangutbildning och jobbar på helgerna på Fjällnäs med servering och städning.
– Jag trivs jättebra här. Det är snälla människor och fin natur. Människor har respekt för varandra. Det är jättekul att det är fyra olika årstider, säger Rovilla Hansson.
Det som hon saknar från Filippinerna är två av hennes barn. Hennes 12-åriga dotter bor hos hennes syster på Filippinerna och hennes 4-åriga son bor hos hans pappa. Men nu ska hennes dotter flytta till Sverige i november/december. De har inte träffats på tre år. Rovilla Hansson har även en dotter som är 2,5 år som bor i Sverige.
– Vi pratar ofta om och jämför olika länder. På Filippinerna får man till exempel inget barnbidrag eller föräldrapenning. Då kan man tänka att Sverige är ganska fantastiskt, säger Dan Regnander.
Träffarna kommer fortsätta varannan tisdag och varje onsdagskväll och är öppna för alla.

Mer läsning

Annons