Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför finns det så många biogasanläggningar i länet

/

Jämtlands län har förhållandevis många biogasanläggningar sett till riket i stort och anledningarna är flera. Snart är också ett pilotprojekt klart som kommer att resultera i ännu mer förnybar energi.

Annons

Det finns cirka 40 mindre gårdsanläggningar i Sverige i storleken 60- 200 kor med huvudråvaran gödsel till sina biogasanläggningar.

Nio av dessa gårdar finns i Jämtlands län där de flesta gårdarna producerar både värme och el. En del producerar också ett överskott av el som de säljer vidare till Östersundshem.

– De har ett avtal med Östersundshem som köper deras el via Jämtkraft som mellanhand. Det är rätt så unikt i Sverige, säger Ida Sjölund, Region Jämtland Härjedalen som i många år arbetat som biogassamordnare.

2014 fick länets biogasproducenter stor uppmärksamhet då de tilldelades energipriset "Nordens gröna Bälte" av Mittnordenkommittén.

– De är modiga för att de har vågat satsa och de gör en stor insats för miljön och klimatet, som att bidra med förnybar energi på elnätet. Det ligger helt i linje med länets Klimatstrategi, säger Ida Sjölund som också arbetar med samordning av Klimatråd Jämtlands län*.

– Förr kunde man få 50 procent av investeringskostnaden betald här i Jämtlands län, via Länsstyrelsen. Nu ligger stödet på max 40 procent av investeringen, men det är fortfarande rätt bra, säger Ida Sjölund som också berättar att biogasproducenterna har varit väldigt nöjda med hur länsstyrelsens handläggare har jobbat

Ekonomiskt stöd och bra handläggare är inte hela sanningen bakom biogassatsningarna i länet enligt Ida Sjölund.

– Här har vi Mats Gustafsson som skräddarsytt biogasanläggningar för att passa gårdar med 60-200 kor. I södra Sverige byggde man större och nyckelfärdiga anläggningar och satsade på dyr teknik. De hade det lite tufft när energipriserna gick ner. Mats Gustafsson har använt sig av ganska så kostnadseffektiva metoder. Lantbrukarna har också gjort mycket jobb själv och använt standardkomponenter, säger Ida Sjölund och fortsätter

– Det har funnits ett förtroende för Mats Gustafsson och han har funnits som en garant och fixat problem längs vägen.

Under 2013-2015 arbetade Ida Sjölund med ett samordningsprojekt för att biogasproducenterna skulle träffa livsmedelsindustrins aktörer och bjöd in till träffar.

– Tack vare dessa möten fick vi kunskap om att man från båda håll efterfrågade en hygieniseringsanläggning som kan ta tillvara på slaktavfall från Jämtlandsgården i Hammerdal och andra mindre slakterier och även fiskrester från fiskodlingar i regionen. Efter hygienisering kan det rötas i biogasanläggningarna tillsammans med gödslet. Det kommer att öka möjligheterna för biogasproducenterna att få lönsamhet för sin gas då det kommer att resultera i ännu mer förnybar energi. Dessutom får vi till ett bättre kretslopp för växtnäring i länet och ökar möjligheterna att reducera användning av konstgödsel. I dag körs slaktresterna långa sträckor till andra delar av Sverige och övriga Norden.

Kommer anläggningen att bli av?

– Ja, den kommer att bli verklighet och är redan under konstruktion. Det är Mats Gustafssons företag, MMG konsult som bygger de, med hjälp av innovationsstöd från Jordbruksverket.

När?

– Den ska testköras inom kort och jag vet att det är stort intresse från livsmedelsindustrin, mer än så vet jag inte.

Mer läsning

Annons