Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansande hundar gick Freestylekurs

/

I helgen var det Freestyle-kurs på Östra Härjedalens Brukshundsklubb i Sveg. Frida Binette från Stockholm höll i kursen som drog ett tiotal ekipage.

Annons

Freestyle-kursen på brukshundsklubben i helgen drog deltagare från hela landskapet, både Funäsdalen, Hede, Sveg och Glissjöberg.

Alla var där för att träna på freestyle, ett slags sätt att träna lydnad och samtidigt sätta ihop ett program genom samspelet mellan människa och hund.

Frida Binette, som är internationellt känd, tävlar själv i grenen. Hon åker land och rike runt för att hålla kurser och jobbar som domare. Bland annat kom hon och Alice, en border collie på 12 år, tvåa i Freestyle i Crufts, en stor internationell tävling i England.

Så här förklarar Frida Binette vad freestyle är på hennes hemsida.

– Tänk dig ett framträdande där hunden utför roliga trix tillsammans med sin förare. Den studsar, snurrar, apporterar, är följsam, förmedlar känslor, jobbar med tassar och huvud, backar åt alla möjliga håll och bugar.

Hunden gör detta för att den tycker det är kul och stimulerande. Föraren koreograferar programmet till en musik för att förmedlar en handling eller utföra en stilren och häftig dans. Just det är freestyle!

Anna Westling från Sveg är på kursen med sin pudel/puli Puffi.

Anna tränar vanligtvis agility med Puffi och det märks. Han studsar runt som en studsboll och gör fina konster.

– Det går mycket bättre än jag trodde det skulle göra, säger hon.

Anna Westling planerar att sätta ihop ett freestyleprogram med sin hund. Kanske uppträder de på Gammelgården i Sveg den sjätte juni.

– Man får en otrolig relation till sin hund. Det som är kul är att man får prata med hunden, säger hon.

En av de ovanligare raserna att se inom freestyle är älghund.

Det är Carolina Embretsen från Glissjöberg som är här med Mysak, en blandning av jämthund, vit älghund och laika.

Mysak är ett levande bevis på att älghundar kan så mycket mer än att bara sitta på en hundgård. Han är hund som kan både dansa och jaga.

– Han har varit jätteduktig och lärt sig bland annat slalom och att buga, säger hon.

Mer läsning

Annons