Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammsäkerheten riskeras vid en flytt

/
  • – Den nya organisationen har aldrig fått en chans och underlaget beslutet är taget på är bristfälligt, menar fackbasen Sven-Göran Rystedt.
  • – Den nya organisationen har aldrig fått en chans och underlaget beslutet är taget på är bristfälligt, menar fackbasen Sven-Göran Rystedt.

– Den yttersta konsekvensen är ett dammbrott.

Det säger Sven-Göran Rystedt, facklig ombudsman för elektrikerförbundet vid Fortum i Sveg som anser att man inte gjort tillräckliga riskanalyser vid flytten av verksamheten.

Annons

De 29 medarbetarna på Fortums driftscentral har trots onsdagens bittra besked om att verksamheten ska flyttas till Stockholm inte gett upp hoppet om att få stanna kvar i Sveg.

– Det är vår ambition. Underlaget beslutet grundar sig på är alldeles för tunt, säger Sven-Göran Rydstedt som pekar på några viktiga faktorer som man inte sett över tillräckligt när man tagit beslutet.

Enligt honom är riskanalysen bristfällig och det kan i sin tur drabba säkerheten vid de många dammar som finns landet runt.

– Man ökar risken om det inte finns kompetent personal, fortsätter fackbasen som tror att det blir svårt att i en handvändning rekrytera ny personal med de rätta kunskaperna.

– I nuläget är det ytterst få som kommer att följa med. Men det är svårt att veta när man inte vet vilka villkor som gäller.

Sven-Göran ser inga större fördelar med att flytta eftersom verksamheten fungerar mycket bra i Sveg samtidigt som Fortums ekonomi inte blir speciellt mycket bättre av en flytt.

– Det kostar mer än det smakar. För i Stockholm finns det ännu inga lokaler för det här ändamålet. Sedan behövs det ju en alternativ driftscentral ifall det händer något, menar Sven-Göran Rystedt som haft ett par hektiska dagar sedan beskedet kom.

Kontakter har tagits med många som är inblandade i hela proceduren och stödet har varit stort från många håll.

Trots att Fortums högst ledning gav ett negativt besked är kontakterna mellan de berörda bra.

Bland annat har han pratat med en utav företagets högsta chefer i Finland, Matti Ruotsala.

– Han lyssnade åtminstone och han lovade att jag skulle få träffa honom.

Bland de anställda har vissa men små förhoppningar börjat skönjas, trots att det varit några tunga dagar.

– Det blev en stark reaktion. Men vi ser möjligheterna och hoppet har kommit tillbaka ju mer vi ser på det.

Mer läsning

Annons