Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammlucka öppnades fel – orsakade stort pådrag

En felaktigt öppnad dammlucka vid Halvfaridammen i Ljusnan orsakade den 20 juni ett pådrag från räddningstjänsten. Nu menar räddningstjänsten att det saknas rutiner och handlingsmönster vid dammolyckor.

Annons

Det var en privatperson som befann sig nedströms Halvfaridammen som uppmärksammade att vattennivån steg kraftigt och att bråte kom farande. Han ringde 112 och informerade om vad han såg.

SOS-operatören försökte starta HT för dammbrott, men misslyckades. Operatören ringde i stället insatsledaren i Härjedalen, som beslutade att räddningstjänsten i Hede skulle larmas och undersöka vad som hänt.

Orsaken till att dammluckan felaktigt öppnades var att givaren för nivåstyrning fått ett tekniskt fel. Enligt ingenjören vid Fortums kontrollbord är det en automatisk säkerhetsåtgärd som går in och öppnar luckan. Han kunde i det läget inte stänga den och då larmades en tekniker ut för att försöka stänga luckan manuellt. Av någon anledning, som, ingenjören inte kunde svara på, stängdes luckan efter 15 minuter.

Räddningspersonalen från Hede kunde se att bråte följde med vattnet och i höjd med golfbanan i Hede kunde bråten stoppas upp och föras i land. Eftersom Fortums tekniker var ensam beslöts att räddningstjänsten hjälpte till med röjningen för att inte orsaka ytterligare problem nedströms.

Fortum rikade viss kritik mot insatsledarens beslut till åtgärder efter man ansåg sig ha kontroll över tillbudet. Insatsledaren menade i sin tur att Fortum i sin rutin borde informera SOS-Alarm vid sådana tillbud.

Enligt Jan-Ola Silver vid Forum är det dock inte nödvändigt att informera SOS-Alarm vid tillbud som detta enligt plan som tagits fram inom projekt Ljusnan. Från räddningstjänsten framhålls att räddningschefen ska informeras och påtalar bristen på information vid dammolyckor. Länsstyrelsen är nu inkopplad på ärendet.

Mer läsning

Annons