Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisbarnen reser i tid

/
  • 6-åringarna Kiatisak Kiatisak, Lukas Kröjs, Alex Wallin, Ida Backén och Iris Zachrisson, har gjort leksaker av kottar och dockor av vedträn.
  • Linda Wallin jobbar på dagiset Hästhagen där man tagit med barnen på en tidsresa den här veckan.
  • Rummet på dagis Hästhagen som är inrett som en bostad såg ut under 1800-talet.

Ibland behövs det ingen tidsmaskin för att resa i tiden. Under den här veckan är det kulturvecka i Härjedalen och på förskolan Hästhagen i Sveg har man valt att förflytta sig bakåt i tiden. – Vi har på oss mössor som man hade förr i tiden, så vi ser ut som påskkäringar, säger Ida Backén

Annons

– Och vi har fått lära oss hur man gör smör av grädde, berättar Iris Zachrisson.

Den här veckan är ingen vanlig vecka på dagiset Hästhagen. I stället för att gå på toaletten går man på dass och de större barnen har delats upp i pojk- och flickgrupper. Tjejerna har fått prova på att kärna smör och killarna har fått göra dockor av vedträn.

– Om man var kille slapp man mjölka, det är bra. Det är tråkigt att mjölka, säger Lukas Kröjs.

– Från början protesterade killarna och ville också vara med och göra smör. De tyckte inte de var tillräckligt häftigt att göra trädockor, säger Linda Wallin som jobbar på förskolan.

– Men vi bestämde att eftersom det var så förr i tiden att flickor och pojkar gjorde olika saker, så tyckte vi att det var ett viktigt moment att visa att det inte alltid varit så att tjejer och killar fått leka tillsammans, fortsätter Linda Wallin.

Hela veckan har gått i gammeldags tema. Ett helt rum på dagiset har förvandlats till hur ett hem kunde se ut under 1800-talet. väggarna är tapetserade med tidningspapper och tv-apparaten är övertäckt med ett svarttyg.

– Temat för årets kulturvecka var närkultur i området så vi valde att först besöka gammelgården och få inspiration därifrån, säger Linda Walin.

Den som är nyfiken på vad barnen mer gjort under veckan kan besöka Medborgarhuset i Sveg idag. För där ställer barnen ut de föremål som de gjort och en foton från veckan som gått.

Mer läsning

Annons