Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefens kritik väcker förvåning

/

Gårdagens skarpa kritik från kommunchefen Inger Lagerquist kom som en överraskning för de anställda på näringslivskontoret.

– Det känns oerhört trist, men det är väl en del i omorganisationen, säger Stieg Englundh, en av näringslivssekreterarna.

Annons

De anställda på näringslivskontoret vill helst inte kommentera uttalandet i , där kommunchefen ifrågasatte de otydliga kompetenskraven.

– Det finns ingen uttalad kravprofil för tjänsterna på näringslivskontoret. Det märks på de som jobbar och har jobbat där att det är väldigt spretigt, sade Inger Lagerquist.

I dagsläget är Inger Lagerquist även tillförordnad näringslivschef. Tjänsten har varit ledig sedan i somras när Bengt-Eric Lundborg bestämde sig för att sluta. Han var ansvarig för näringslivsfrågor i kommunen i 21 år.

– Jag var väldigt nöjd med den kompetens som fanns. Det har varit en blandning och under årens lopp har ett antal kommit från det privata näringslivet. Vi jobbar med både det befintliga näringslivet, nyetableringar och inflyttning, så det är en varierad kompetens som krävs, säger han.

Bengt-Eric Lundborg tycker att de haft tydliga krav vid nyanställningar. Till tjänsten som näringslivssekreterare har de efterfrågat högskoleutbildning eller likvärdig kompetens. Han tycker även att de haft många sökande att välja på vid rekryteringar.

Han räknar upp flera som slutat på kommunen den senaste tiden. I dag har flera av dem höga chefspositioner inom privata företag.

– Sedan jag slutade den 15 juni har ett antal personer av olika skäl lämnat näringslivskontoret. Deras kompetens är attraktiv i det privata näringslivet, säger han.

Anette Busk, Företagarna i Härjedalen, är väldigt förvånad över kommunchefens uttalande. Hon har ett väldigt gott samarbete med alla som jobbar på näringslivskontoret.

Anette Busk representerar företagarnas intressen i kommunen. Hon är positiv till att kommunchefen och näringslivschefen, Inger Lagerquist, vill se över och förtydliga hur näringslivskontoret ska jobba. I dag hamnar nämligen frågan på politikernas bord i kommunledningsutskottet.

– Det är bra, absolut. Då vet näringslivskontoret vilken inriktning de ska jobba med, säger hon.

Däremot tycker hon att det blivit felvinklat när personalens kompetens ifrågasätts.

– Jag har aldrig hört något negativt om de som jobbar där. De har säkert kompetens utifrån deras politiska uppdrag. Däremot skulle jag vilja veta vilken målsättning våra politiker har, säger hon.

Önskemålen hon hör från företagarsidan är att näringslivskontoret ska vara ute mer bland företagarna och lyssna. De efterfrågar framför allt information, service och ett öppet arbetsklimat. Det kan handla om ett byggärende som de vill ska gå fort eller hjälp med kontakter gentemot länsstyrelsen.

– Kommunen är som ett serviceföretag. I dag är det många som har tjänstledigt på näringslivskontoret och det har många reagerat på, säger hon.

Mer läsning

Annons