Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerförslag om skatter ska underlätta livet på landsbygden

/
  • Riksdagsman Per Åsling och kommunalrådet Anders Häggkvist presenterade centerns nya program för glesbygden i Härjedalen.Foto: Håkan Degselius

Centerpartiets skattegrupp, med riksdagsman Per Åsling som ordförande, presenterar nu ett fyrpunktsprogram, som ska göra det lättare för människor att bo och verka i skogslänen.

Annons

– Vi föreslår en skatterabatt i stället för grundavdrag. Grundavdraget innebär att ett stort belopp tas undan från kommunal inkomstbeskattning. Kommunerna går på sikt miste om skatteintäkter vid tillväxt och ökad sysselsättning. Särskilt stort blir bortfallet i kommuner med hög skattesats, säger Åsling, som nu ska ut och presentera programmet och premiären ägde rum i Härjedalen.

– Om man ersätter grundavdraget av en statlig skatterabatt skulle många kommuner med höga skatter få bättre långsiktiga tillväxtförutsättningar, utan extra kostnad för staten.

Centerns skattegrupp vill vidare pröva möjligheten att helt slopa de sociala avgifterna med undantag för pensionsavgiften i stödområde A.

– Detta skulle minska lönekostnaden för de berörda företagen med mer än 20 procent, hävdar Per Åsling.

– Välutbildade personer som bosätter sig i avfolkningskommuner bör kunna erbjudas en avskrivning av studielånet. Detta kan ske genom en skattereduktion som motsvarar räntor samt 10 procents amortering under exempelvis en tioårsperiod. En sådan förändring bör enligt vår mening genomföras i alla glesbygdskommuner.

Man vill även underlätta för boende på landsbygden. Många vill flytta till sådana områden om de kunde få tag i en egen gård.

Tillgången på jordbruksfastigheter är mycket begränsad och det är viktigt att göra fler fastigheter tillgängliga för permanentboende.

– För att stimulera ett ökat utbud och fler försäljningar av jordbruksfastigheter är det mycket angeläget att dels sänka reavinstbeskattningen för säljaren och dels att införa ett nytt förvärvsavdrag för köpare, menar Åsling.

– Det nya förvärvsavdraget ska under en period ge en årlig skatterabatt som villkoras med bosättning på fastigheten. Vi föreslår nu att en utredning tillsätts, säger han.

– Mycket talar för att det här blir en stor valfråga.

Mer läsning

Annons