Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare fick agera bank då pengarna tog slut

Det blev kaos i Sveg under Björnfesten, då de enda två uttagsautomaterna som finns visade ”tekniskt fel”. De som behövde kontanter fick vända sig till generösa butiksägare.

Annons

– Det är lite ynkligt när man ordnat för fest och folk inte kan få ut pengar, säger Kent Olofsson på Statoil.

Redan klockan 12.00 på fredagen blev bankomatfönstren röda och talade om att det var tekniskt fel. Varken bankomaten vid centrum eller uttagsautomaten på Ica ville samarbeta. Pizzeria Knuten, Centrumkiosken och Statoil fick därför stå för utbetalningarna under kvällen.

– 15 000 kronor lånade vi ut innan vi fick slut på växelpengar. Det är tråkigt att det ska bli såhär så fort det är storhelg, säger Hasan Tömek på Knuten.

Även på Statoil märkte de av problemet. Folk fick panik när de inte kunde ta ut pengar att handla för inne på Björnfesten-området.

– De anställda ringde mig i fredags natt och sade att det började ta slut. Det handlar om mycket pengar, berättar Kent Olofsson.

Nils-Erik Nilsson på Swedbank säger att det är olyckligt det som hänt, men upplyser om att det inte är banken som har kontroll över bankomaterna. Det är vaktbolaget G4S som sköter den biten.

– Vinklingen blir att banken har dålig service. Det är beklagligt, för vi är helt maktlösa, säger han.

Enligt Arne Duberg, en av medarrangörerna på Björnfesten, fick han uppgifter om att det var personalbrist som orsakade svårigheterna. Länstidningen har inte fått tag på de ansvariga.

– Det blev katastrof både för tivolit och sedan festen, så här får det inte gå till.

Mer läsning

Annons