Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget och ny VA-taxa antogs efter diskussion

Det blev ett enhälligt bifall till den föreslagna budgeten inför 2010 när årets sista kommunfullmäktigemöte hölls i Härjedalen. Även de nya taxorna för vatten- och avlopp slogs igenom men inte utan diskussion.

Annons

Årets budget med ett plus på bara drygt 6 miljoner kronor togs enhälligt av de 49 ledamöterna i fullmäktige. Och trots att det varit svårt att har man lyckats ta fram en budget med besparingar på alla håll och kanter.

– Tidigare har det gått på räls men i år har det definitivt inte gjort de sa kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S), som anser att det varit en av de tuffare beredningar han varit med under alla är. Men enligt Jonsson har diskussionerna och deltagandet varit bra från samtliga håll under det svåra arbetet. Och budgeten fick mycket beröm.

– Med tanke på omständigheterna så är det ingen krisbudget, sa Lars Bygdén (FP), som menade att det kan bli tuffare 2011-2012 med tanke på att driftskostnaderna kan driva i höjden.

Två punkter i budgeten som diskuterades extra var att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fick extra pengar till oförutsedda utgifter som exempelvis olika projekt som är på gång i Härjedalen.

– Projekt är viktigt men vi har också personal som mår dåligt och det måste vi beakta, menade Benny Tronsson (M), som ville ha med ett tilläggsyrkande där en stor del av pengarna skulle gå till att kvalitetssäkra inom vården, ett yrkande som blev nedröstat.

Även Pelle Persson, Vox humana, var kritisk mot delar budgeten.

– Inte mot siffrorna utan mot att det saknas en analys för vilka konsekvenser det blir, sa Pelle Persson.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson ansåg att man tagit hänsyn till konsekvenserna.

– Kvalitetssäkringarna är inte bortglömda. Säkerligen kommer de nio miljonerna användas till det, sa Gottfrid Jonsson som inom en snar framtid hoppas kunna förändra budgetarbetet så att det blir tydligare för alla kommuninvånare och kommunanställda.

– Glädjande att du som nytt kommunalråd har tagit emot förslaget från oss där man tar en budget som kommer från verkligheten, sa Karin Holmin.

Ett halvhett debattämne blev även de nya taxorna för vatten och avlopp där taxorna kommer att höjas med 20 procent.

Även där steg Pelle Persson upp i talarstolen.

– 800 kronor är ganska mycket för en pensionär som har folkpension och det är inte alla som klarar av det, menade Pelle Persson som tyckte att de som tjänar de stora pengarna ska betala brukningsavgifterna.

Folkpartisten Lars Bygdén hade en lite annan syn på det hela och han var nöjd över investeringarna som görs inom området.

– Vi kommer jämförelsevis ha en låg taxa i Härjedalen och det är tack vare alla utbyggnader vi har i Härjedalen, sa Lars Bygden

Mer läsning

Annons