Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande underhåll av HMAB:s dammar

Länsstyrelsen gjorde tillsyn av HMAB:s torvtäkter i maj 2008 och är inte riktigt nöjda med deras åtgärder. Sedimenteringsdammarna behöver ses över, skriver de.

Annons

Efter att bybor slagit larm gjorde länsstyrelsen ett tillsynsbesök av Härjedalens Miljöbränsle AB:s torvtäkter vid Stackflon, Stormyren, Sickelmyren och Bergvallsflon i maj 2008 och skrev i ett tillsynsmeddelande att företaget måste se över dammarna. HMAB inkom den 8 augusti 2008 med svar på skrivelsen och nu har länsstyrelsen bedömt de vidtagna åtgärderna.

Länsstyrelsen skriver att utformning av sedimenteringsdammarna måste ske med hänsyn till de flöden som uppkommer på platsen och på förhållandena runt täkten. För att dammarnas funktion ska säkerställas fördras även att dessa underhålls regelbundet, dels så att de rensas vid behov och dels så att inlopp, ståndarrör, dämpskärmar med mera finns och fungerar.

Ett flertal av sedimenteringsdammarna visade tecken på bristande underhåll. Länsstyrelsen uppmanar HMAB att se över dammarna och se till att deras utformning och funktion är tillräcklig och anpassade till de flöden som uppkommer.

Vidare skriver de att kvarvarande sedimenterat material från föregående produktionssäsong inte bör finnas kvar i dammarna när snösmältningen inleds på våren. Om större nederbördsmängder förväntats bör planerad tömning av sedimenteringsdammarna tidigareläggas för att undvika urspolning av sedimenterat material ur dammarna om dessa börjar bli fulla.

Länsstyrelsen uppmanar också HMAB att ta upp en diskussion med sina entreprenörer om vilka regler och bestämmelser som gäller för verksamheten samt vilket ansvar som åligger att efterleva dessa. Företaget ska själva förutse och åtgärda saker och moment i verksamheten som kan medgöra problem för omgivningen. Länsstyrelsen vill även uppmana HMAB att se över möjligheterna till ett direkt kontaktforum gentemot allmänheten i händelse av uppleva problem vid täkterna.

Mer läsning

Annons