Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjes syster dog i lungcancer – tas upp i stafettläkardebatt

/
  • Börje Sundell anser att något måste göras åt systemet med stafettläkare och bristande läkarkontinuitet.  Foto: Carin Selldén

Börje Sundells syster Märta Jönsson från Ytterberg, fick träffa sju olika läkare innan hon fick diagnosen cancer. Två veckor senare dog hon.

– Man litade ju på att de visste bäst, säger Börje Sundell.

Annons

I onsdags var Svegs hälsocentral i fokus på Uppdrag granskning på Svt. Det handlade om bristande läkarkontinuitet i och med att hälsocentralen har haft svårt att anställa fasta läkare och då hyrt in stafettläkare.

I dag åker han ner till Stockholm för att vara med i uppföljningen till programmet, en debatt om vården i Riksdagshuset med flera politiker.

Granskningen visade att många patienter ramlar mellan stolarna då de får träffa nya läkare hela tiden, en del blir inte diagnostiserade i tid. Så gick det för Börje Sundells syster Märta Jönsson från Ytterberg utanför Sveg.

Hon kontaktade hälsocentralen hösten 2006 för bröstsmärtor och doktorn konstaterade att hon var rökare, men ingen röntgen gjordes. Under 2007 tilltog smärtan och Märta åkte till hälsocentralen igen. Läkarna hittade inga allvarliga fel och hon ordinerades sjukgymnastik och värktabletter.

– Min dotter följde med till hälsocentralen och frågade om Märta inte skulle röntgas, men då sa läkaren att det fick man boka en enskild tid för.

Märtas man hade dött och Börjes familj hälsade på henne mycket.

– Min dotter fick bra kontakt med Märta och hon tänkte flytta upp och bo nära henne.

Under våren 2008 blev Märta Jönsson drastiskt sämre.

– Hesheten kom och hon var inte lika pigg, säger han.

Efter sju olika läkare och nio läkarbesök senare, skickades Märta på undersökning och där konstaterades det som Börje hade börjat ana – cancer i lungorna och i skelettet. Man märker också att hennes onda arm är bruten.

Samma dag får Börjes dotter reda på att hon fått jobb i Sveg och tänker flytta upp.

Märta Jönsson blir inlagd på sjukhuset i Östersund och två veckor senare avlider hon.

– En läkare ringde mig senare från sjukhuset. Jag sa att det är bättre att ni gör en anmälan än att jag gör det, säger han.

– Det blir ingen kontinuitet. Det blir en anmälan till socialstyrelsen och bristerna påpekas. Men vad händer efter det, blir det bättre eller sämre? Det jag vill ha är en uppföljning, säger Börje Sundell.

I utredningen om Märtas fall konstateras att bristande kontinuitet var en av orsakerna till att diagnosen blev försenad.

– Hon var hemskt bekymrad över att hon inte fick träffa samma läkare och fick berätta samma sak om och om igen, säger Börje Sundell.

Men Börje Sundell tror inte att hon hade levt längre om cancern upptäckts tidigare.

– Man förlängde smärtorna och förkortade kanske dödsångesten, säger han.

Mer läsning

Annons