Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönmåndag – den finns bara i Lillhärdal

/
  • Nora Busk och Birgit Rudén äter flötgröt och pratar om gamla tider.
  • I församlingshemmet bjöd man på flötgröt när man samlades för att fira bönmåndag. Foto: Carin Selldén

Bönmåndagen firas bara i Lillhärdal i hela landet. Affärerna är stängda, skolbarnen lediga och i kyrkan är det högmässa.

Annons
Under måndagen var affären stängda och skolgården tom på barn. Men i kyrkan och församlingshemmet var det liv och rörelse. Först var det högmässa i kyrkan, sedan vandrade folk över till församlingshemmet för att avnjuta flötgröt, kaffe och kaka och därefter ha missionsaktion.
Tingen som auktionerades ut var skänkta sockor, kakor, överbliven flötgröt och garn bland annat. Pengarna gick till Världens barn.
Lillhärdal är den enda byn i hela Sverige som fortfarande har måndagen som en ledig dag. Senast på 1950-talet pågick böndagsfirandet i tre – fyra dagar i Lillhärdal. Det var dans tre kvällar i sträck på Folkets hus, och sedan hade man missionsauktioner i byarna resten av veckan. Intresset har dalat från år till år och nu är det inte längre någon dans i byn.
Några damer vid bordet i församlingshemmet minns fetsligheterna då byn levde upp och bussar gick från Dalarna med folk som ville dansa.
– Måndagarna var bäst för då var det minst folk, och då fick man dansa mest, säger Nora Busk.
Böndagsfirandet i Lillhärdal är också känt för att brännvinet flödade och att karlarna gjorde upp gamla ouppklarade affärer, vilket kunde leda till grova slagsmål med diverse tillhyggen som till exempel cykelkedjor.
I församlingshemmet berättade även Erik J Bergström om sin nya bok om konstnären Sven Linnborg som föddes i Lillhärdal.

Mer läsning

Annons