Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende: Laglöshet råder i Ytterhogdal

Oron sprider sig i Ytterhogdal då en del bybor anser att byn blivit en ort där laglösheten sprider ut sig.
– Jag funderar allvarligt på om vi ska bo kvar, säger en ortsbo.

Annons

Nu är måttet rågat i Ytterhogdal. Under en längre tid har ortsborna blivit påminda om att man lever utanför lagens långa arms beskydd.

– Problemet här är att det blivit helt laglöst, säger en ortsbo som drar upp flera exempel på hur ett antal personer kör omkring med sina bilar i de centrala delarna av byn, detta utan att ha vare sig försäkring eller körkort samtidigt som man är påverkade av något. Även skolan i byn får ständigt besök av förare som sladdar utanför skolan.

Och det är extra upprörande.

– Barnen vågar inte gå själv till skolan, föräldrar måste skjutsa dem, säger ortsbon som själv ringt till polisen vid ett flertal tillfällen utan resultat.

– Jag är rädd att det kommer hända en olycka snart, där någon oskyldig får sätta livet till eller skadas allvarligt.

Enligt Ytterhogdalsbon har man även fått vara med om ett ökande antal småbrott under den senaste tiden.

Lugnet i Ytterhogdal är som bortblåst och trots att ortsbon trivs i byn så är han tveksam till att bo kvar i bygden eftersom tryggheten är borta.

För polisen i Härjedalen är det här inget nytt.

– Vi känner till problemet och försöker åtgärda det, säger Mats Turdell, vid polisen i Sveg.

– Men det är inte bara att stoppa in dem bakom lås och bom, fortsätter Turdell som har ett rättsligt system att ta hänsyn till, samtidigt som man inte kan vara på plats överallt, när det händer.

– Vi är inte så många och vi blir inte fler.

Problem liknade detta förekommer på många orter, enligt Turdell, och han ser gärna någon form av civilkurage för att komma till rätta med problematiken.

– Jag efterlyster att man på lokal nivå, byalag eller liknade, tar tag i saken och påtalar det olämpliga för personerna i fråga, säger Mats Turdell avslutningsvis.

Mer läsning

Annons