Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnstammen ökar med 5,5 procent i länet– och fortsätter väcka känslor

/
  • FÖR MYCKET BJÖRNAR. 300–400 björnar är rimligt i länet, inte 1 000 som det är i dag, säger Paul Börjesson. Han och hans fru Karin har åkt från Oviken för att lyssna på föreläsningen. ”Varför slår man inte på bromsen, när björnstammen ökar så mycket”, undrade Paul. Foto: Carin Selldén

I samband med 100-årsjubileet av Sonfjällets nationalpark kom professor Jon Swenson för att tala om björnforskning, jaktens effekter och Sonfjällets betydelse för den svenska björnstammen.

Annons

I och med att Sonfjället blev nationalpark 1909 överlevde den lilla björnstammen som troligtvis skulle ha utrotats om de inte fått en fristad.

– Men freden i Brömsebro 1645 är avgörande. Om Härjedalen hade varit norskt skulle jag inte stå här och berätta om björnen i Sonfjället, säger Jon Swenson.

Björnstammen i Jämtlands län ökar med 5,5 procent årligen. Enligt Jon Swenson kan man skjuta minst åtta procent kan man skjuta för att ha en stabil björnstam. 2009 års jaktkvoter ligger på något under åtta procent.

Det är en uppdelning mellan en sydlig björnstam och en nordlig stam i Sverige.

– Den sydliga som vi har i Härjedalen är den äldsta och närmast besläktade med björnen i Pyrenéerna. Den norra stammen kom från Ryssland. 800 000 år skiljer sig i ålder mellan grupperna, säger han.

Ny forskning som björnprojektet kommit fram till är att om man tredubblar kvoteringen på björn som får skjutas, tredubblas också minskningen av björn.

– Det är ett ganska uppenbart resultat, men viktigt att se i verkligheten. När man justerar kvoterna slår det ut på stammen, säger han.

Jon Swenson ville klargöra att hans jobb är att dokumentera björnstammen, inte att bestämma hur mycket björn det ska finnas.

– Det är viktigt att ställa sig frågan, vad är målsättningen och se långsiktigt. Vill vi få ner stammen eller hålla den stabil? Om man tänker mer långsiktigt, frys kvoten så att den är den samma i fem år. Sen är det viktigt att följa beståndsutvecklingen med björnobsen och spillningsinventeringen. Efter de fem åren kan man se om vi nådde målet, säger han.

Anders Häggkvist, nuvarande kommunalråd vill se en halverad björnstam.

– Jag anser att vi ska halvera björnstammen i Härjedalen. Det känns som vi är en avelsstation för björn. Det är många som inte törs gå ut för att det är så mycket björn. Det inkräktar på livskvalitén. Jag skulle jämföra det med om man släckte lysena i en stad, säger han.

Paul och Karin Börjessson har åkt ändå i från Oviken för att lyssna på föreläsningen. De är lantbrukare och har haft problem med björn som kommer in i hagen och skrämmer korna.

– Jag har inget emot björn om de är där de ska vara, i skogen. Men det blir ett problem när de kommer in i byarna, på åkrarna och bland djuren. Varför slår man inte på bromsen, när björnstammen ökar så mycket? Undrar Paul Börjesson.

Mer läsning

Annons