Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnrike hoppas på satsning på backen

Skidanläggningen i Björnrike har planer på att bygga ut med ett nytt liftsystem, nya nedfarter och andra faciliteter till en kostnad av 49 miljoner kronor. Men när det blir är osäkert.

– Förr eller senare kommer den, lovar Torgny Svensson, destinationsansvarig i Vemdalen.

Annons

Under 2000-talet har det investerats hundratals miljoner i den härjedalska fjällvärlden i olika projekt som rör turismen.

Trots den rådande ekonomiska konjekturen så är fjällvärden stekhet när det gäller nya projekt.

Även i Björnrike finns det planer på att bygga ut anläggningen för ett antal miljoner kronor.

– Björnrike är i behov av förändring när det gäller skidåkningen, säger Torgny Svensson, destinationsansvarig för Skistar i Vemdalen.

Enligt Torgny har man haft dessa planer i tankarna under många år men för att det ska bli realitet krävs det att det finns ekonomi för att planerna ska bli verklighet.

– Det är inget man bestämmer på en vecka men vi jobbar vidare med projektet, fortsätter Torgny som hoppas att ett samarbete mellan olika aktörer som är intresserade av att utveckla Björnrike kan göra att det inom några år finns resurser för att förverkliga planerna.

Sedan tidigare har anläggningarna i Vemdalsskalet och Klövsjö toppmoderna expressliftar som verkligen gynnat orterna.

– Bägge har gett avkastning på många sätt. I Skalet har intäkterna ökat med 57 procent sedan den invigdes 2004 och då är bara 14 procent prisökningar, fortsätter Torgny som tror att en liknande utveckling kan ske i Björnrike ifall det blir verklighet.

Men det har investerats många kronor i Björnrike trots allt. Under sommaren har man bland annat förbättrat kapaciteten för att göra snö på kortast möjliga tid och med minsta möjliga energiförbrukning.

Trots att Vemdalsområdet har en bra produkt för tillfället med bra skidåkning, som den största orsaken till att turisterna vallfärdar till fjällen, hoppas Torgny att man i framtiden kan bli ännu bättre. Då tänker han på andra aktiviteter vid sidan av skidåkningen och ett klart utökat utbud av shoppning i centralt läge.

– Vi måste bli bättre på saker runt omkring.

En annan nyhet inför vintern är att det svenska alpina landslaget med Anja Pärson i spetsen kommer att förlägga ett antal lägerdagar i området inför det stundande vinter-OS i Vancouver.

Mer läsning

Annons