Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnmatning ska locka sommarturister till Lofsdalen

/

Länsstyrelsen har gett tillstånd till åtelmatning av björn en mil utanför Lofsdalen för att besökare i området ska få möjlighet att fotografera och studera det stora rovdjuret i dess rätta miljö.

Annons

Tillståndet gäller under april, maj, juni och juli i år och nästa år. Björnskådningen startar den första juli.

– Det finns ett stort intresse för att titta på björn. Intresset för viltskådning ökar generellt. Jag hoppas att björnskådningen ska bli en anledning att åka till Lofsdalen så att nya gäster kommer till byn, bor, äter och handlar här. Vi behöver mer sommarturism, säger Emil Backman som beviljats tillstånd att åtelmata björn på familjens mark. 

Länsstyrelsen kan bevilja tillstånd för utfordring av vilda djur. Tillståndet medför ett undantag från reglerna för hur slaktavfall ska hanteras inom EU. Det länsstyrelsen prövar i en sådan här ansökan är risken att smitta sprids från det slaktavfall som läggs ut. Andra aspekter, som att villebråd lockas från ett ställe till ett annat och att rovdjur inte ska vänja sig vid människor, finns inte med som krav i lagen. 

– De aspekterna är med i beslutet fast på svag och tveksam rättslig grund. Det finns inget lagkrav på att det ska prövas om en åtel påverkar människors säkerhet. Men vi lägger in den aspekten ändå och hoppas på acceptans från de sökande. Därför är naturvårdsenheten med i vårt beslut, förklarar länsveterinär Anders Norling.

Det finns ett halvt dussin gällande tillstånd för åtelmatning av björn i Härjedalen och Jämtland. Samtliga är tidsbegränsade under året och de flesta gäller viltskådning. Det är en viss typ av slaktavfall som får läggas ut. Det ska läggas på ett bestämt ställe, på ett särskilt sätt och ska städas bort enligt givna regler.

Mer läsning

Annons