Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen kommer att minska kraftigt

/
  • Lisbeth Godin Jonasson från Svenskt Näringliv hoppas att diskussionerna ska leda till att utvecklingen går framåt i Norrlands inland. ”Arbetssituationen är väldigt allvarlig i Härjedalen”, säger hon. Foto: Håkan Degselius

Om 40 år har Härjedalens befolkning minskat från dagens 10 000 till knappa 4 000 invånare visar en ny prognos.
– Ni måste öka befolkningen på något sätt, säger Sven- Erik Åkerlind från Vattenfall Inlandskraft.

Annons

Under den senaste tioårsperioden har befolkningen i Norrlands inland minskat dramatiskt. Vill det sig illa så kan det bara finnas 4 000 invånare i Härjedalen om 50 år.

Det visar Vattenfall inlandskrafts migrationstudie som nyligen blev klar. Studien presenterade av Sven- Erik Åkerlind som även han var oroad över de nya prognoserna som visar att raset är extra allvarligt de sista tio åren i jämförelsen med hur prognoserna sett ut tre decennier tidigare.

– Om inget radikalt görs så finns det samhällen där det inte går att bo, säger Sven-Erik Åkerlind som tror att gränsen för att ett samhälle ska klara sig ligger på runt 750 invånare. En gräns som redan många byar i Härjedalen ligger på.

Enligt honom är Norrlands inland rikt på mycket – fina naturtillgångar och fina möjligheter till turistverksamhet. Men finns det inte bofasta kan det i slutändan bli svårt att investera så att verksamheter kan idkas.

– Frågan är vem som ska göra jobben, frågar sig Sven- Erik som även är oroad över ålders- och könsstrukturen samtidigt som vårdbehovet ökar hela tiden.

Enligt honom kan den utökanden globaliseringen vara ett hopp för inlandet. Då tänker han närmast på holländare som har en stor lust att emigrera för att få friare vidder och billigt boende.

Det var Svenskt näringsliv som hade samlat till en träff där politiker, företagare och andra intressenter fick genomföra diskussioner för att hitta lösningar för att vända den bistra trenden.

– En familj med två barn eller fler borde få en lägre skatt, menade Åke Rydén, välkänd företagare från Sveg.

– Ungdomar ska in så att de kan påverka besluten, menade Sven- Bertil Widmark från Brandfactory.

Vox Humanas Karin Holmin hoppades att en bra äldreomsorg, både privat och kommunal, skulle göra att fler skulle bli sugna att flytta till Härjedalen.

Många förslag och idéer fanns det men facit får vi först om 40 år. Har Härjedalen och övrig Norrland lyckat vända på trenden, det återstår att se.

Mer läsning

Annons