Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne såg sitt garage gå upp i rök

/
  • Arne Larsson såg sitt garage brinna ner under lunchtid på onsdagen. En skoter, en bil, flera svetsar och en svarv kunde inte räddas. Foto: Carin Selldén
  • Traktorn klarade sig med lite brännskador.
  • Även vävstugan som står mellan garaget och bostadshuset gick inte att rädda. Vävstugan innehöll en vävstol och flera frysar.
  • Arne Larsson lade in ved i pannan, efter en kvart rök det från garaget. Sedan gick det fort.

Explosionsrisken var stor när Arne och Julia Larssons garage på Herrö brann ner till grunden.
– Jag var rädd att grävmaskinen skulle börja brinna. Den har ju en tank på 60 liter, säger han.

Annons

Arne Larsson hade varit och klippt sig och lade in ved i vedpannan ute i garaget innan han gick in i huset. Han satte sig och tittade på skidskytte framför tv:n då den efter 15 minuter slocknade.

– Det tjöt i en snabbtelefon jag har i garaget. Jag tittade ut och såg rök, och då hade det bara gått 15 minuter, säger han förvånat.

Han larmade räddningstjänsten i Sveg vid halv tolv och en kvart senare var de på plats. Arne Larsson och hans fru Julia försökte släcka branden med två brandsläckare, men de räckte inte långt.

– Jag hann tömma garaget på två bilar. En tredje brann upp tillsammans med en skoter. Jag hade även fyra svetsar och en svarv, ja massor med saker som man samlar på sig, säger Arne Larsson.

– Det var helt övertänt när vi kom. Det var nära att en farmartank tog eld. Även traktorn och bostadshuset klarade sig, säger Karl-Olov Solsten, utryckningsledare.

I garaget fanns även gasolflaskor som exploderade i hettan och försvårade släckningen.

Arne Larsson var innan pensionen entreprenör inom grävmaskinsbranschen, och håller ofta till i garaget och skrotar på.

– Jag hade fullt med saker, det handlar om miljonbelopp, säger han.

Även vävstugan som står bredvid garaget tog eld och räddningstjänsten jobbade för fullt med eftersläckningen när LT var på plats. I vävstugan hade paret en vävstol och flera frysar fulla med mat.

Brandorsaken är inte klar och ska fastställas efter polisens tekniska undersökning.

– Det är oklart vad som har hänt. Han har ju eldat och det är möjligt att gnistor har kommit i kontakt med brandfarlig vätska. Det finns ingen misstanke om brott i nuläget, säger Bengt-Ove Nylén vid Svegspolisen.

Mer läsning

Annons