Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årlig filmfestival – då ställer man upp ideellt i Tännäsbygden

/
  • Lotta Larsson och Herta Höglund går igenom schemat med alla som ska jobba.Foto: Carin Selldén
  • Hertha Höglund och Lotta Larsson sätter upp filmaffischer.Foto: Carin Selldén
  • En av filmerna har anlänt med buss till GT-gården.
  • Hertha Höglund och Lotta Larsson har jobbat med filmfestivalen i 5 respektive 4 år. ”Den här helgen är helig”, säger Hertha Höglund.

Sedan 1991 fylls GT-gården i Tännäs med filmentusiaster dygnet runt en helg varje höst. Nu i helgen är det dags för den 19:e i raden av Tännäs Filmfestival.

Annons

Filmer ska beställas, jobb-schema ska skrivas, affischer ska upp på väggarna. Och så ska det beställas godis, bakas och poppas popcorn. Det brukar råda ett mindre kaos innan allt är på plats, men det ordnar sig alltid eftersom hela byn ställer upp under filmfestivalen.

– Det har hänt att det blir fel ljud eller inget ljud. Och en gång visade vi en film upp och ner. Men det är lite av charmen, säger Hertha Höglund i från filmgruppen.

De är fyra i filmgruppen som väljer ut filmer och planerar. Under helgen är de 30–35 ideella som jobbar som maskinister och hjälpmaskinister, med insläpp, biljettförsäljning och att sälja godis.

– Sedan är det alla som bakar och fixar, säger Hertha Höglund.

– Vi skulle inte klara oss utan alla som ställer upp, instämmer Lotta Larsson, som också en av de aktiva i filmgruppen.

Planeringen går till så att filmgruppen lämnar in önskemål på filmer de vill visa. Sedan är det beroende på antalet kopior och tillgänglighet om de får de filmerna de vill ha.

– Vi lyssnar utåt, vad folk vill se för filmer. Vi kollar vad som är nysläppt, det blir mycket att titta i tidningar, säger Hertha Höglund.

Filmfestivalen har haft lite tur med att få visa nya filmer.

– Vi har haft en förhandsvisning varje år, utom 2008. I år är det Bröllopsfotografen av Ulf Malmroos. Vi visar även en hemlig förhandsfilm som inte haft Sverigepremiär, säger Lotta Larsson.

Som mest har det varit över 2700 biobesökare (2007) under filmfestivalen, sedan dess har antalet sjunkit. Orsaken enligt Lotta Larsson och Herta Höglund är att tonåringarna laddar ner film från internet och tittar på dvd.

– Men svenska filmer måste gå på bio innan de släpps på dvd. Det är vår räddning, säger Lotta Larsson.

– Vi gör det här för att det ska finnas något annat att göra i stället för att supa på byn. Det är roligt med film, och roligt att göra något extra, säger Hertha Höglind.

Bortflyttade kommer hem, turister hittar hit och för tredje året i rad kommer en busslast från Ljusdal med ett trettiotal personer för att titta på film.

Bion gör inga större vinster på festivalen, men för pengarna de får in blir det en tackmiddag till alla ideella och en filmhelg där filmgruppen åker på seminarier och förkovrar sig i film.

– Drömmen är att få hit en digital filmprojektor, så att man kan ladda ner filmer och även visa direktsändning av till exempel opera. Men den kostar cirka 1,5 miljoner, så om någon vill skänka en tackar vi ja, säger tjejerna från filmgruppen och skrattar.

Mer läsning

Annons