Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten fördubblad på ett år

135 personer fler har på ett år blivit arbetslösa i Härjedalen, vilket är en fördubbling hos både vuxna och ungdomar. Alla branscher är drabbade utom turismen som går fortsatt bra.

Annons

Arbetslösheten är mycket högre än förra året i Härjedalen. Från augusti förra året har 135 personer blivit arbetslösa och nu är siffran uppe i 269 personer, vilket är 4,2 procent av landskapets befolkning mellan 16 och 64 år.

132 personer är sökande i program med aktivitetsstöd och 168 personer har arbete med stöd.

Även bland ungdomar mellan 18 och 24 år har arbetslösheten fördubblats. 75 personer (8,7 procent) är arbetslösa enligt arbetsförmedlingens statistik från augusti 2009, vilket är 34 fler än förra året.

– Det blir en stor skillnad eftersom arbetslösheten de sista åren har den varit extremt låg, säger Gabriella Persson, chef för arbetsförmedlingen i Härjedalen.

I landet är det generellt män som jobbar inom industrin som har förlorat sina jobb.

Men det ser ut som att även kvinnorna kommer att drabbas av arbetslösheten.

– Kvinnorna är överrepresenterade bland de anställda i kommunen, och jag tror att arbetslösheten kommer öka för kvinnorna med indragningarna i vården. Men här kommer vi jobba offensivt mot arbetsmarknaden i Norge, där det behövs personal, säger Gabriella Persson.

Inom turismen har man inte påverkats av lågkonjunkturen.

– Sommaren har gått fantastiskt bra och den här vintern borde gå lika bra som den förra, säger Gabriella Persson.

Mer läsning

Annons