Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga: Öppna sjukhemsavdelningen

Anhöriga till boende på äldreboendet Björken i Sveg kräver att beslutet om nedläggning av sjukhemsavdelningen rivs upp. De vill ha ett svar omgående av ansvariga i Härjedalens kommun.

Annons

Kristina Jonasson (VH) läste under allmänhetens frågestund på kommunfullmäktige upp en skrivelse som anhöriga har lämnat till kommunalråd, socialchef och övriga beslutande inom äldreomsorgen.

”Vi är anhöriga till vårdbehövande i Härjedalens kommun. Våra anhöriga är för tillfället på avdelningen Björken i Sveg. Deras hälsotillstånd är mycket sviktande och har stort behov att tillsyn dygnet runt. Det är platsbrist på ovan nämnda avdelning och våra anhöriga behöver annat boende. Det skall vara boende, med tillsyn 24 timmar om dygnet. Vi blir erbjudna annat boende på servicehus bland annat. Detta kan ej accepteras på grund av hälsotillståndet hos våra anhöriga. Det har till och med yttrats av biståndshandläggare att det är sista erbjudandet till annat boende och att det inte går att överklaga. Det innebär att vårdtagaren tvångsförflyttas. Har kommunen rätt till detta?

Vidare skriver de:

”Vi som känner våra anhöriga måste protestera mot detta förfarande. I lagar och förordnanden står det klart och tydligt att det skall vara äldreomsorg av god och säker kvalitet. Var är den goda och säkra äldreomsorgen?

Det finns en sjukhemsavdelning som ska läggas ner. Hur kan detta göras när det finns behov av sådana vårdplatser?

Avdelningspersonalen kan intyga att våra anhöriga behöver så kallad sjukhemsplats. Vi vet att våra anhöriga inte kan laga mat själva, alltså har de inte behov av eget kök. Vi accepterar ej att de blir flyttade till andra orter inom Härjedalen. Anhörigas närvaro är en nödvändighet för rehabiliteringsprocessen. Detta har skapat mycket oro för vårdtagaren och oss anhöriga. Vi kräver att beslutet om nedläggning av sjukhemsavdelningen rivs upp och att det blir ett beslut om att avdelningen öppnas igen”

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson meddelade att kommunledningen ska svara på skrivelsen.

Mer läsning

Annons