Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tar flyget till Härjedalen

/

Passagerarantalet på flyglinjen Sveg-Mora-Arlanda ökade från 4 600 passagerare år 2007 till 4 900 förra året. En ökning med 300 således.

Annons

– En av huvudanledningarna till ökningen tror jag är ett transferpaket med flygstol och taxitransport till valfri tursitort i Härjedalen, säger flygplatschefen Bengt Johansson.

– Dessutom fungerar mellanlandningen i Mora tillfredsställande och där är man också mycket nöjda med flyglinjen. Första året var det 50 personer som köpte transferpaketet, 2007 150 och förra året 350 personer, berättar Bengt Johansson.

På Svegs flygplats har man nyligen också satsat på säkerhets-godkända områden.

I december var Luftfartsinspektionen på plats för slutinspektion och det var helt okej.

Flygplatsens säkerhetsansvarige Johan Eriksson berättar att säkerhetssatsningen kostat 800 000 kronor som Härjedalens kommun bekostat. Pengarna får man dock tillbaka av staten.

– Den här satsningen innebär att vi kan serva flygplan med mer än 30 stolar och utrustningen innehåller till exempel bagageröntgen och personundersökning.

– Med den här investeringen möter vi framtida satsningar på chartermarknaden.

Det är staten som bekostar större delen av verksamheten vid Svegs flygplats. Driftbidraget och bidraget till flyglinjen innebär att kommunen i princip inte har några kostnader för flygverksamheten.

Flygplatschefen Bengt Johansson jobbar nu sista månaden på sin post och avgår sedan med pension. Han har haft chefsskapet i 13 år och kan se tillbaka på en mycket positiv utveckling med en helt ny flygplats som främsta ingrediens.

– Numera förfogar vi över en väldigt bra flygplats, där totalt 14 personer jobbar, berättar han.

Tillförordnad flygplatschef tills vidare blir Olle Westman, som redan jobbar på Svegs flygplats. Rekrytering av en ny ordinarie flygplatschef pågår.

Mer läsning

Annons