Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen varslar 60 tjänster

Under torsdagen gick socialförvaltningen ut med att de varslar 60 arbetstillfällen inom äldreomsorgen. Fram till 2012 måste de spara in 11 miljoner.

Annons

Socialförvaltningen i Härjedalens kommun varslar ett 60-tal arbetstillfällen inom äldreomsorgen. Antalet motsvarar 47 årsarbeten och en kostnad om cirka 18,5 miljoner kronor. Det gick ordföranden i socialnämnden Gunilla Hedin och socialchefen Ivan Hitterdahl ut med under torsdagen.
Behovet att reducering har sin grund i dels den obalans i ekonomin som socialnämnden redovisat under en följd av år. Under år 2008 redovisar äldreomsorgen en avvikelse mot budget om -7,5 Mkr. Dessutom förväntas socialnämnden bidra med kostnadsreduceringar på 11 Mkr i kommunens flerårsplan för den ekonomiska utvecklingen 2010-2012.
• Hur kommer det här påverka vården?
– Det ska gå utan en kvalitetsförsämring. Vi har högre kostnader än länssnittet men ingen bättre kvalité, säger Gunilla Hedin.
Man har räknat på att vårdplatserna minskar för framför allt personer som är 80 år och äldre.
LT har tidigare skrivit om att socialförvaltningen skulle dra in 37 årsarbeten.
– De sades inte upp men är borta från golvet, säger Gunilla Hedin.
Men trots att 37 tjänster togs bort genom ej tillsatta pensionsavgångar och dylikt tillkom 23 inkonverteringar och timvikarier till bemanningsenheten. Personalen blev i stället större än minskade i slutändan.
Nu tar man nya tag med personalreduceringen.
– Vi skall följa de regler som finns och förhandlingar har inletts med fackliga företrädare inom kommunals avtalsområde. Huvuddelen av omställningarna bör klaras under året. Ambitionen är att göra så mycket som möjligt nu för att få arbetsro sedan, säger Ivan Hitterdahl.
Oppositionsrådet och ledamot i socialnämnden Michael Bellmann, vh fick information om varslen under torsdagen.
– Jag är helt mållös. Vi hade möte förra veckan där de ljög oss rätt i ansiktet, säger Michael Bellman, vh.

Mer läsning

Annons