Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aco slutar med skidskyttet

/
  • Anna Carin med guldmedaljen från masstarten och sitt silver från sprinten i samband med karriärens höjdpunkt: OS i Turin.

En av Sveriges största idrottsstjärnor det senaste decenniet, skidskytten Anna Carin Zidek, mer känd som ACO, har beslutat sig för att avsluta den aktiva karriären.

Det berättar hon från Canmore i Kanada där hon befinner sig med maken Tom och sonen Liam.

Annons

Därmed är det också, åtminstone på toppnivå, slut på karriären för Härjedalens främsta idrottsutövare genom tiderna.

ACO inledde sin idrottskarriär som längdåkare, var med och tog silver i stafetten i junior-VM 1992.

Hon blev sedan 2002 uttagen som längdåkare i den svenska OS-truppen USA och har flera medaljer från SM-tävlingar bland meriterna.

Efter OS 2002 fick legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler upp ögonen för Anna Carin, då Olofsson. Pichler hade då i många år tränat och fört fram Magdalena Forsberg till framgångar i skidskyttespåren runt om i världen.

Kontakten mellan Anna Carin och Wolfgang slutade med att Lillhärdalstjejen sadlade om och blev skidskytt.

Framgångarna i den nya sporten lät heller inte vänta på sig.

Det dröjde inte länge förrän hon slogs om topplaceringarna i världscupen, hon tog VM-medaljer och OS i Turin 2006 blev den stora höjdpunkt i karriären.

Då lyckades ACO som första svenska kvinnliga skidskytt vinna ett OS-guld och kryddade dessutom på det med att även ta med sig en silvermedalj hem.

Samma år tog Anna Carin emot Kronprinsessan Victorias stipendium på Solliden på Öland, i samband med kronprinsessans födelsedag den 14 juli.

Även åren efter 2006 var hon bland de bästa i den totala världscupen, som bäst tvåa totalt.

Den gångna säsongen blev dessvärre inte vad hon hoppats på, även om den startade på bästa tänkbara sätt. ACO vann första deltävlingen i världscupen på hemmaplan i Östersund, men fick sedan problem med vattenparasiten cryptosporidium och lyckades därefter inte komma tillbaks till sitt forna jag.

Framför allt var det skidåkningen, där hon förr om åren var bland de tre bästa, som inte fungerade som den skulle. Skyttet däremot var kanske bättre än tidigare.

Men nu är alltså skidskyttekarriären för 38-åringen från Sveg till ända.

Anna Carin har starka rötter till sitt Härjedalen och hon har tidigare för Länstidningen berättat att ett framtidsjobb för henne kan bli lärare på skidskyttegymnasiet i Sveg. Det vore ju en höjdare, främst för eleverna där.

Senast på Sveriges nationaldag delade hon ut pris i tävlingen ”I Friskaste Laget”, och det ligger sedan tidigare ett medborgarförslag som just nu bereds av Härjedalens kommun, där Särnavägen till Anna Carin Zideks hus föreslås byta namn från Åsgatan till Anna Carins väg och att kommunen bekostar en skylt och uppsättning före sommaren.

Mer läsning

Annons