Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 mil på tandemcykel för att inspirera unga

/
  • Johan Brattström och Christoffer Eriksson föreläste under måndagsförmiddagen på Härjedalens gymnasium om utvecklings- och rättvisefrågor.  Foto: Carin Selldén

Snöslask, frusna vattenflaskor och fem veckor på en tandemcykel är inget som skrämmer Johan Brattstöm och Christoffer Eriksson. De vill visa unga hur man kan engagera sig.

Annons

Johan Brattström från Lund och Christoffer Eriksson från Arboga, ska på fem och en halv vecka cykla genom hela Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder för att prata om utvecklings- och rättvisefrågor. Detta i novemberrusk och på en gammal tandemcykel.

– Vi vill uppmärksamma hur unga kan engagera sig i frågor de tycker är viktiga och ge tips hur de kan påverka, säger Johan Brattström.

Projektet som heter Kedjereaktion är en del i deras utbildning på Färnebo Folkhögskola, där de går Praktikantkurs Sydafrika.

Innan cykelresan har de gjort 4,5 månad praktik på landrättsorganisationer i Sydafrika, i samarbete med Afrikagrupperna och Färnebo folkhögskola, och nu följer ett informationsarbete i Sverige.

Under måndagen höll de tre föreläsningar på Härjedalens gymnasium där de diskuterade med eleverna om hur man som ung kan engagera sig – att föreläsa, bidra med pengar till organisationer, protestera och demonstrera mot orättvisor var några svar de fick av eleverna.

Ingen av killarna är några tränade cyklister utan gör det på ren vilja.

– Det var en utmaning att cykla genom Sverige, just för att visa vad man kan göra, säger Christoffer Eriksson.

– Det gick väldigt lätt att komma in i cyklingen, det går bättre och bättre, säger Johan Brattström.

Men killarna har haft lite cykelproblem. Dessutom får de dras med snöslaskigt novemberväder, frusna vattenflaskor och förkylningar.

– Vi har haft för tung last på bakhjulet, så det har blivit skevt, nu har vi lämnat in cykeln på reparation. Förhoppningsvis kan vi köpa lite nya cykeldelar i Mora, säger Christoffer Andersson.

Den första december ska de vara framme i Smygehuk och har då besökt ett fyrtiotal kommuner och hållit ett 15-tal föreläsningar och dessutom anordnat aktiviteter på flera ställen längs vägen.

På hemsidan www.kedjereaktion.nu kan man följa deras resa genom Sverige.

Mer läsning

Annons