Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11 000 bäddar i översiktsplan för Tänndalen

Det finns utrymme för totalt 11 450 nya turistbäddar i Tänndalen enligt den fördjupade översiktsplanen för byn. Det handlar mycket om skidåkning i planen, både utför och på längden.

Annons

Utbyggnaden av alpina anläggningar vill man koncentrera till Hamra alpina fjällbyar genom en förtätning av bebyggelsen mellan Hamra och Svansjöliften och en utbyggnad av helt nya liftsystem och tät bebyggelse öster om Svansjöliften.

I snösäker terräng i anslutning till Nordic Ski-systemet ovanfdör hotellen i Tänndalen föreslås i planen en utbyggnad av ett skidsportcentrum under vintersäsongen.

Anläggningen blir också en naturlig utgångspunkt för turåkning och vandring upp på fjället.

Förslag finns att anlägga en ny linbana från byn upp till Hamrafjället. Det skulle öppna möjligheter för turåkare och vandrare att enkelt ta sig upp på fjället och dess ledsystem.

Sommartid skulle linbanan öppna möjligheten för fler att ta del av naturreservatets kvaliteter och bli ett komplement till utförsåkningen för boende i Hamra.

Ingen vindkraft bör tillåtas inom planområdet eftersom den inte bedöms förenlig med turismens och områdets rekreationsvärden.

Ny service bör i möjligaste mån koncentreras till de befintliga servicekoncentrationerna i Hamra och Tänndalen. Utbyggnadsområdena för boende ligger på behörigt avstånd från de större sammanhängande kalfjällsområdena norr om Tänndalen. Det stora bäddtillskott som planen medger kommer att väsentligt öka det totala antalet gäster i området.

Mer läsning

Annons