Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-årigt historiskt fynd firas i sommar på plats i Överhogdal

/

I år är det 100 år sedan berömda Överhogdalstapeten påträffades i ett härbre vid Överhogdals kyrka av konstnären Paul Jonze. Han var ute på en inventeringsresa på länsmuseets uppdrag.

Annons

Jonze har själv beskrivit hur han gjorde sitt fynd:

– Tapeten var inte ihoprullad eller hängde utan låg strax intill höger på golvet innanför dörren hopskrynklad som en lumptrasa bland dammiga listverk och andra gamla inredningsfragment, gammalt rundvirke av björk, vinglösa kyrkänglar och sådant diverse bråte som samlas under årens lopp i en dylik bod.

Överhogdalstapeten, vars original finns på länsmuseet i Östersund, har ett budskap från människor, som varken 1900-eller 2000-talets forskare lyckats tyda. De försök med analyser och tolkningar som gjorts ända sedan textilierna upptäcktes har inte lett till något klargörande av gåtan.

Det är alltså 100 år sedan Överhogdalstapeten hittades och i samband med en hemvändarvecka i juli kommer den att firas ordentligt.

En av de ansvariga för hemvändarveckan, Ulla Persson, berättar:

– Vi jobbar för fullt med jubileet och Katarina Henriksson från byn jobbar med att väva den sista delen av Överhogdalstapetens kopia, som finns i Forngården.

– Häromkvällen hade vi en samling där inte mindre än 17 personer, och det är mycket i en liten by som Överhogdal, visade intresse för att delta i studiecirklar med Överhogdalstapeten som huvudämne.

– Hela byn kan alltså sägas ställa upp i arbetet inför hundraårsjubileet och vi har även skickat ut inbjudningsbrev till 250 utflyttade överhogdalsbor som vi förväntar oss ska komma hem och delta i hemvändarveckan.

Det är den 13 juli som man speciellt under veckan kommer att ägna sig åt Överhogdalstapeten. Det blir föreläsningar av Ulla Oskarsson, Sture Wikman, Thomas Sievertsson och Ellinor Sydberg.

– Av säkerhetsskäl får vi tyvärr inte låna Överhogdalstapeten av länsmuseet utan det blir den vävda kopian på Forngården, som kommer att användas, säger Ulla Persson till slut.

Nämnas kan att framlidne bygdeforskaren Oskar Olofsson i Lillhärdal hade en egen vision vilka som vävt Överhogdalstapeten.

Enligt Olofsson var det Härjulf Hornbrytarens hustru Helga med vänner som vävde Överhogdalstapeten.

Mer läsning

Annons