Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,3 miljarder spenderades av turisterna i Härjedalen

Besökande till Härjedalen spenderade nästan 1,3 miljarder kronor 2008 och detta skapade sysselsättning för 1 490 personer.

Annons

Omsättningsökningen de senaste åren är huvudsakligen för det kommersiella boendet, men 2008 även övrigt boende. Det är främst uthyrning av stugor och lägenheter som svarat för de stora ökningarna. Den kommersiella omsättningen har ökat med 41 procent på sex år. Det visar TEM 2008 som är en undersökning gjord av Lars Paulsson på uppdrag av Härjedalens kommun.

På längre sikt visar hotellövernattningar en negativ trend, men detta beror mest på att anläggningar byggts om och i stället redovisar som stuga/rum. Samma gäller även stugbyar, men trots detta är antalet övernattningar 2008 den näst högsta någonsin. Den enda boendeform som visar större minskning 2008 är camping. Detta resultat är dock utfört på preliminära campingsiffror och kan komma att justeras senare.

Den bransch som ökade mest 2008 var aktivitet på grund av ökat antal skiddagar och omsättning för skidliftar. Denna bransch är sysselsättningsintensiv, låg omsättning per anställd, vilket har påverkat sysselsättningen positivt. Aktivitet avser liftomsättning, men också hyra av utrustning och andra aktiviteter.

Sysselsättningen för restauranger visar en mycket stor ökning 2007. Dessa siffror är dock lite missvisande.

Nya data på omsättning per anställd tas normalt bara fram vart tredje år eftersom förändringarna mellan åren oftast är mycket små, normalt bara en ökning med arbetskostnadsindex. För Härjedalen har dock omsättning per anställd minskat de senaste åren, förmodligen på grund av fler restauranger med hög servicenivå. Om data för omsättning per anställd uppdaterats varje år skulle ökningstakten för Härjedalen vara jämnare mellan 2004 till 2007.

Mer läsning

Annons