Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Östersund

Annons

SPF Seniorerna Östersund hade medlemsmöte den 19 juni, denna gång som gäster hos landshövding Jöran Hägglund i hans trädgård där han även hyser bin i en kupa. Det är viktigt med bin påpekade han. Enligt annonsen skulle han grillas i ”heta stolen” men det blev som vanligt ett trevligt möte. Anders Berggren spelade sommarlåtar som gladde oss.

Landshövding Jöran Hägglund i

Landshövdingen hälsade oss välkomna och var glad för att vi ville komma. Han har under sommaren riggat upp ett tält, där vi höll till denna dag, som skydd för den svenska sommaren och för andra olika aktiviteter. Han berättade att länsstyrelsen i stort sett tre uppdrag.

Att verka för länet.

Att verka för att de politiska målen får genomslag i länet.

Att vara förvaltningsmyndighet.

År 2015 bildades Region Jämtland/Härjedalen och delar av länsstyrelsens arbetsuppgifter som utveckling och företagsstöd flyttades till Tillväxtverket. Länsstyrelsens uppgift är också att se till att fördela stödpengar från EU i länet. Jämtland är ett län som tar på sig stora nationella och internationella sport- och övriga evenemang som VM och WC-tävlingar i skidskytte, alpina tävlingar, skidtävlingar i alla former. Även många Parasporter söker sig till länet, bland annat kälkhockey.

SPF Östersunds ordförande Per Söderberg, landshövding Jöran Hägglund och födelsedagsbarnet Signe Strömberg.Foto: Sven Adolfsson

Landshövdingen är stolt över att invånarna i Jämtland har visat sig ha stora hjärtan och tar emot flyktingar som vi ser kommer i praktikjobb och blir sysselsatta. Rätan som normalt har cirka 200 invånare ökade invånarantalet till 300 när flyktingarna kom dit.

Det finns 30 statliga myndigheter i Jämtland och de växer glädjande av egen kraft. Myndighetscheferna samarbetar i ett chefsnätverk. I dag betalar de flesta med kort eller swish vilket skapar problem för några som vill hantera kontanter. Det finns förslag på att de stora bankerna är skyldiga att tillhandahålla kontanter.

Länsstyrelsen är en förvaltningsmyndighet vilket innebär ansvar för rennäringsfrågor vilket krockar med rovdjuren som drabbar samebyarnas kalvar med nästan 50 procent i stället för 10 procent som staten satt som mål.

Jöran som är den 25:e landshövdingen berättade att länet kom till genom en statskupp år 1808-1809 under kung Gustav IV Adolf, som avsattes. År 1818 blev Carl Johan Bernadotte kung. Riksdagsman Anders Nilsson i Stugun verkade för att Jämtland blev eget län 1810 och residensstad blev Östersund 1846 och nuvarande residenset byggdes 1931.

Efter landshövdingens föreläsning drack vi kaffe samtidigt som vi hurrade för medlem Signe Strömberg som passade på att fylla 92 år denna dag. I övrigt ber vi att få tacka landshövdingens husfru, Therese Örnerkran,s som bakat alla fyra sorters kakor som vi lev bjudna på.

Ordförande Per Söderberg som är på väg tillbaka efter en höftledsoperation, meddelade kommande program i höst, bland annat resa med Ådalen III den 3 augusti samt surströmmingsfest på Gamla Teatern tillsammans med Frösö SPF. Övrigt program finns på hemsidan.

Detta var en trevlig dag!

Sven Adolfsson

Annons