Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämtlands läns idrottshistoriska förening

Annons

Jämtlands läns idrottshistoriska förening har haft välbesökt årsmöte i sekretariatsbyggnaden på Östersunds skidstadion.

Idrottshistoriska föreningens ordförande Thord Eric Nilsson överlämnade ett speciellt diplom som bevis för att Sigge Ericsson blivit föreningens hedersmedlem. Skridskovärldsmästaren Sigge var under många år med i styrelsen och hans lojalitet mot länet under de aktiva åren underströks i diplomtexten. Foto: Sune Salomonsson

Ordförande Thord Eric Nilsson hälsade ett 50-tal medlemmar välkommen och öppnade årsmötet. Efter parentation över avlidna medlemmar utsågs Per Söderberg (tradition) att leda årsmötesförhandlingarna och som vanligt svingade han klubban med den äran.

Innan Per överlämnade klubban till föreningens omvalde ordförande Thord Eric Nilsson, läste han två dikter (också tradition) av Nicke Sjödin. Framförandet var på så äkta ångermanländska att det gällde att vara uppmärksam och hörsam för att fatta den finurliga humorn som präglade dikterna.

Av verksamhetsberättelsen för 2017 framgick att medlemsantalet ökat till hela 468 medlemmar, vilket innebär att föreningen är den största idrottshistoriska föreningen norr om Dalälven! Den största anledningen till medlemsökningen är med all säkerhet föreningens populära tidskrift ”Idrottsminnen”. I övrigt kan nämnas att föreningen också haft många populära aktiviteter som exempelvis resa till Finnkampen, kulturvandring i Sunne, idrottscafé i Rörön och bragdlunch på Arctura. Föreningen deltog också aktivt på det beömda ”Segertåget” till Berlin och matchen Herta Berlin-ÖFK där Thord Eric ledde ett improviserat idrottscafé på tåget.

Efter godkännande av verksamhets- och förvaltningsberättelser föredrog Thord Eric verksamhetsplanen för 2018. För 100 år sedan, 1918, föddes Gunder Hägg som kom att bli en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Detta kommer föreningen att uppmärksamma rejält med en Gunder Hägg-dag i området där han föddes och där han påbörjade sin löparkarriär. En speciell kommitté har bildats som ska planera och genomföra arrangemanget. I övrigt blir det en hel del traditionella arrangemang såsom idrottscaféer, kulturvandring, nationaldagsfirande, bragdlunch med mera. Bragdlunchen kan åter bli mycket intressant eftersom det finns högaktuella kandidater till bragdguldet som bor i Östersund. Av verksamhetsplanen framgår också att föreningens målsättning är att uppnå medlemsantalet 500 under 2018.

Innan Thord Eric avslutade mötet uppmärksammades Sigge Ericsson för sitt arbete i styrelsen under många år genom att bli utnämnd till hedersmedlem i föreningen. Det synliga beviset för utnämningen var Thord Erics specialdesignade diplom. Sedan tidigare är Bengt Brügge hedersmedlem.

Valen:

Styrelsen: Thord Eric Nilsson ordförande samt Börje Svedjesten, Kjerstin Bengtsson, Maj-Britt Karlsson, Sune Salomonsson, Åsa Sjödin och Johan Norberg.

Revisorer och ersättare: Torbjörn Flood och Kornelia Wall Andersson, ersättare Sture Espvall och Maj Terneblad.

Valberedning: Stig Ulvild sammankallande samt Olle Arnsten och Kalle Eriksson

Efter avslutande klubbslag blev det dags för kaffe och litet mingel. Dom som fixade fikat var Gun och Gerd Eriksson, Inger Schönberg och Inger Salomonsson.

Så dags för kvällens avslutning. ”Scenen” äntrades av Evert Marcusson från Lit, en person som kanske inte så många kände till tidigare, men var så säkra: nu vet alla som var närvarande på årsmötet vem Evert Marcusson från Lit är! Under närmare en timme underhöll Evert mötesdeltagarna med sång och musik varvat med roliga och dråpliga berättelser som lockade fram skrattsalvor. Evert har varit bilskollärare, men till större delen varit aktiv inom sjukvården. Dels har han själv arbetat inom vården men även utbildat vårdpersonal. Runt hela Sverige har han åkt och underhållit på olika äldreboenden. Han sjöng Sven-Ingvars-låtar och han berättade om sina upplevelser tillsammans med andra kända underhållare som Gunde Johansson, Stefan Demert, Jeja Sundström med flera. En sak är säker, vi som lyssnade på Evert är övertygade om att han glatt många äldre människor i Sverige med sin underhållning.

När Sune Salomonsson engagerade Evert var en given fråga hur mycket Evert skulle ha i reseersättning. Evert hade då svarat: En jeepdunk bensin vore inte så dumt.

Så blev det också. Sune kom in med en jeepdunk bensin som han gav till Evert och med hjärtliga applåder avslutades kvällen.

Börje Svedjesten

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons