Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felräkning på 10 miljoner är totalt uppåt väggarna

I en scen i en av mina favoritfilmer ”Fargo” av bröderna Coen, får vi se en interiör från huvudpersonen Jerry Lundegaards bilfirma. Han försöker få en kund som bestämt och avtalat ett pris att förstå att fabriken smetat på rostskydd på bilen. ”Det hade vi inte kommit överens om”, skriker kunden och blir mer och mer förbannad. Kunden tycker att det pris som avtalats är det som gäller och han vill inte alls betala för något de inte bestämt i förväg.

Annons

Jag tänker motsvarande scen i Rådhuset i Östersund. Det är bara det att här handlar det inte om rostskydd för 250 dollar utan om miljoners miljoner kronor som uppdragsgivaren (kunden) varken hade beställt eller haft en aning om. Det nya badhuset i Östersund har blivit sinnessjukt mycket dyrare än beräknat och i samma takt som byggarna dyker in med sina räkningar, i samma takt drar kommunen upp checkblocket och delar ut dina och mina pengar. Någon chef på kommunen säger i en intervju till Länstidningen: ”Orsaken är att det under tiden kommit upp en del som vi inte visste om. Och det vill självklart inte entreprenörerna stå för”. Det vill inte jag heller.

Men det är inte första gången som den här nämnden sovit sig igenom sitt uppdrag. Jag hade haft förståelse om någon ledamot vaknat med ett ryck och kommit på att de glömt ta med en handikapphiss i beställningen. En hiss så att handikappade småtjejer och killar kunde få vara med och åka rutschbana. Men så var det så klart inte. Det måste ju vara världens enklaste sak att göra affärer med kultur/fritidsnämnden i Östersund. Som anbudsgivare verkar det bara vara att tänka på ett högt tal, typ ett gäng miljoner. Sedan skickar man in beloppet på ett papper och ser till att brevet kommit till kommunen i rätt tid. Att anbud inte kommer in rätt datum tycks vara det enda sättet att bli diskvalificerad. Anbud som verkar framräknade av någon stolle tas med i säcken och bedöms tydligen på samma sätt som andra. Först tänkte kommunen satsa drygt 40 miljoner på badhuset. Men i vanlig ordning höll ju inte det utan när anbuden började droppa in var bygget plötsligt 30 miljoner dyrare. Nu skulle badet få kosta 70 miljoner. Hur det gick med det priset kunde ni läsa i LT häromdagen.

De senaste prognoserna ligger på – håll i er nu – 82 miljoner. Jag tycker inte att man så lättvindigt ska hala upp plånboken. Någon har räknat fel och borde då inte denne någon stå för sitt misstag. Felräkningspengar på 10 miljoner är ju som alla, utom tydligen Östersund kommun, förstår totalt uppåt väggarna. Nu håller samma kommun på att gräva ett hål mitt inne i stan. Men det kan väl i alla fall inte bli dyrare? Vi får väl se. Vi får väl se

Mer läsning

Annons