Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Det ska bli statlig närvaro i hela landet

Annons

Efter decennier av centralisering och Stockholmsfixering har den S-ledda regeringen brutit trenden och omlokaliserat myndigheter från Stockholm och byggt ut den statliga närvaron i hela landet. Men mer måste göras. Därför går Socialdemokraterna till val på att öppna 55 nya servicekontor i landet – varav tre hamnar i Krokom, Berg och Härjedalen.

När S tog över regeringsmakten 2014 ärvde vi de borgerligas utarmning av landsbygden. I åtta län minskade antalet statligt förvärvsarbetande 2008–2014. I Stockholms län däremot skedde en ökning med drygt 8000 statsanställda och Stockholm är överrepresenterat när det gäller statlig närvaro. Moderaterna står för en oroväckande Stockholmsfixerad politik. Men vi socialdemokrater förstår att Sverige är större än Stockholm och agerar därefter.

Under den här mandatperioden har vi omlokaliserat hela eller delar av 20 myndigheter från Stockholm till andra delar av landet och vi har ökat den statliga servicen genom tio nya servicekontor. Vi har brutit trenden med Stockholmsfixering. Vi måste se till att det går att få personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden i hela vårt land, oavsett om du bor i Malung eller Angered, Jokkmokk eller Rosengård.

Det måste bli lättare att bland annat skaffa eller förnya sitt pass. Därför vill Socialdemokraterna utöka statens närvaro och service i hela landet. Foto: Hasse Holmberg, TT

Sverige är starkare när vi håller ihop och statlig service ska finnas nära landets alla medborgare. Det handlar om företags och enskilda medborgares behov av närhet till statlig service, oavsett var man bor. Det handlar också om att säkerställa en effektiv verksamhet som samtidigt bidrar till att det finns arbetstillfällen i statlig regi för tjänstemän och akademiker även utanför de större städerna.

Som en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid presenterar Socialdemokraterna tre förslag för att utöka och förbättra den statliga servicen i hela landet.

Staten behöver utöka sin närvaro och service i både utsatta områden, på mindre orter och på landsbygden som i dag saknar servicekontor och i storstäderna där det i dag är högt tryck med långa köer och väntetider. Därför föreslår vi att 55 servicekontor ska öppna under nästa mandatperiod, varav tre hamnar i Jämtlands län. Sammantaget kommer det då att finnas 168 servicekontor i hela landet.

De som besöker och behöver personlig hjälp av Arbetsförmedlingen är i stor utsträckning samma grupper av personer som besöker servicekontoren. Det handlar till exempel om nyanlända, personer med vissa funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga, långtidsarbetslösa och de som är ekonomiskt utsatta.

Av alla 168 platser där det idag finns eller föreslås ett servicekontor saknar 53 platser passfunktion. Man ska inte behöva åka tiotals mil eller köa i många timmar för att få hjälp med vardagliga myndighetsärenden såsom passhantering. Därför vill vi lägga till en passhanteringsfunktion på deltid så att man kan ansöka om och hämta ut ett pass på dessa 53 servicekontor.

Genom att erbjuda service för fler myndigheter på ett och samma kontor och ha servicekontor på fler platser i landet säkras och förstärks den lokala statliga servicen. I grunden är det en fråga om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet hos allmänheten. Detta är ingen arbetsmarknadsåtgärd på några enskilda orter. Det handlar inte om att kompensera vissa regioner. Det handlar om att hålla ihop Sverige. För Socialdemokraterna går en tryggare statlig närvaro och service i hela landet före skattesänkningar och Stockholmsfixering.

Ardalan Shekarabi (S)

civilminister

Therese Kärngard (S)

kommunalråd i Berg

Gunilla Zetterström Bäcke (S)

oppositionsråd Härjedalen

Niklas Rhodin (S)

oppositionsråd Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons