Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxmän dömdes till fängelse

Två män från Bräcke dömdes i går till ett och ett halvt års fängelse efter ett brutalt övergrepp på en 22-årig man som bland annat misshandlades med flera yxslag.

Annons

Händelsen inträffade sent på kvällen den 10 januari i år.

Gärningsmännen och den 22-årige Ångebon känner varandra ytligt och tidigare samma dag hade en av männen ringt 22-åringen och hotat honom till livet.

Upprinnelsen var att gärningsmännen ansåg att Ångebon låg bakom en skadegörelse på den ene gärningsmannens lägenhet samt på en bil.

Den 22-årige mannen har inför Sundsvalls tingsrätt berättat hur de båda gärningsmännen tog sig in i hans hem beväpnade med bland annat yxor.

De jagade honom upp på övervåningen i huset och en av gärningsmännen slog flera gånger efter 22-åringen med en yxa.

Den attackerade försökte skydda sig men fick ta emot flera påk- och yxslag av båda männen.

Efter en stund slutade misshandeln och gick över till hotelser. Gärningsmännen slog också sönder flera saker i 22-åringens bostad.

De båda Bräckeborna tvingade 22-åringen ut i en väntande bil och tog med honom till en bankomat där han skulle ta ut pengar åt dem. När han inte fick ut några pengar på sitt kontokort körde de vidare och sade till 22-åringen att de skulle släppa honom först efter att han hjälpt dem att döda en person.

Vad gärningsmännen inte visste var att 22-åringen strax innan attacken hade ringt larmnumret 112 och haft sin telefon kopplad till polisen liggande i fickan under hela händelsen. Polisen han dock inte fram innan den 22-årige mannen släpptes.

De båda gärningsmännen har lämnat en helt annan version av händelsen och menar att de åkte hem till 22-åringen för att prata med honom och att de bara hade med sig yxorna i fall han skulle bli våldsam. Tingsrätten i Sundsvall har valt att gå på offrets berättelse som enligt rätten framstår som trovärdig och självupplevd.

De båda gärningsmännen döms för misshandel, olaga frihetsberövande, olaga hot, hemfridsbrott och övergrepp i rättssak. Båda får straffet ett och ett halvt års fängelse.

Ytterligare en person döms för medhjälp till olaga frihetsberövande eftersom han körde den bil som de andra gärningsmännen färdades i och som offret fördes bort i.

Mer läsning

Annons