Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilma och Marcel föll för skogen och vidderna

/
  • En sån här bostad i det område i Holland där vi bodde skulle säkert vara värd en miljon – euro, säger Wilma och Marcel.    Foto: Ingvar Ericsson
  • Det är ett mycket fint timmerhus som Wilma och Marcel van’t Hof byggt sig  i Revsund och där de byggt både ett ordentligt garage och en imponerande stenmur.

Tänk hur man tydligen kan göra i Holland om man är lite om sig och kring sig: Wilma och Marcel van’t Hof, båda 47 år unga, har mest bara som anställda och lågbudgetboende hos släkten, lyckat skrapat ihop ett så pass stort kapital att de redan har kunnat pensionera sig.

Annons

De har gjort sig av med sitt gamla liv i Holland och flyttat till och kyrkskrivit sig i Revsund, söder om Gällö.

Där har de avhändat Gunnar Sveiby en fastighet där de byggt sig ett rejält timmerhus som de numera är bofasta i.

Makarna van’t Hof bodde i närheten av Eindhofen och gjorde våren 2007 slag i saken och flyttade till Revsund.

– Det var vårvinter och massor av snö och så vackert att man nästan inte kunde slita sig härifrån, säger Wilma.

Den fastighet som de köpt var tidigare bebyggd med ett hus, som makarna nu rivit och flyttat något tiotal meter och gjort om till garage samtidigt som timmervillan byggts.

Husstommen kommer från Finland och med bistånd av byggnadsarbetare från Estland har huset kommit på plats för en tämligen facil, nätt och jämnt sjusiffrig kronpenning.

I Holland arbetade Wilma inom åldringsvården/hemtjänsten och Marcel jobbade på en plantskola för trädgårds- och stadsträd.

Den gnällige kan kosta på sig att undra hur det kan komma sig att makarna så till den grad fastnade för platsen, som ligger i nordsluttning, omgärdad av skog på tre håll och med utsikt över bara en liten del av Revsunds by.

Vegetation är någonting som man som holländare tydligen betraktar på annat sätt än vi svenska infödingar gör, och den täta omgivande vegetationen ses som någonting mycket fint.

– Vi har väldigt snälla och trevliga grannar också, och i Holland är det så trångt och jäktigt numera.

– En tomt i inte alltför exklusivt läge i Nederlkänderna kostar 3 000 kronor per kvadratmeter. Och här bor vi på 1 500 kvadratmeter.

– Enbart tomten skulle alltså ha gått på 4,5 miljoner kronor och här bor vi i ett hus som man bara kan drömma om i Holland.

– Vår bostad i Revsund skulle i Holland säkert ha kostat en miljon – euro!

Revsunds by och Bräcke kommun har bara att tacka och ta emot.

– Vi skulle kanske kunna ta något timjobb någonstans.

– Om vi slipper ha alltför stort ansvar.

Mer läsning

Annons