Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryssland nästa för Bracke Forest

/
  • Klas-Håkan Ljungberg och Hans Hemmingsson säljer skogsmaskiner till Vitryssland.  Foto: Ingvar Ericsson

Försäljningschefen för skogsmaskinstillverkaren Bracke Forest i Bräcke, Klas-Håkan Ljungberg, kallades nyligen till den vitryska ambassaden i Stockholm för konsultation.

Annons

Det handlade denna gång varken om att bryta några diplomatiska förbindelser eller utfärda varningar.

Ärendet var av för Bräckeföretaget ytterligt angenäm art.

Detta då den vitryska staten avser att inhandla till att börja med ett, på sikt möjligen flera, exemplar av den så kallade Röjarskivan, ett slyröjningsaggregat uppfunnet av Olle Hemmingson, Gärdsta, Hallen, numera boende på Frösön.

Affären har sin grund i det vitryska besök som en delegation från Bräcke kommun tillsammans med Bracke Forest och Ansjö Skogsröjningar, Kälarne, företog för en tid sedan.

Bracke Forest i Bräcke har haft ett tungt 2009.

Företaget är världsledande på markberedningsmaskiner och i sviterna av lågkonjunkturen har i stort sett hela den internationella marknaden bara försvunnit.

Den svenska marknaden brukar stå för runt hälften av företagets omsättning och gick med ett slag upp till tre fjärdedelar av företagets omsättning. Vid årets början hade företaget 30 anställda, ett antal som i våras minskades till 18.

Under senaste månaden har positiva signaler hörts från Indonesien och Kina och beställningar på markberedningsmaskiner har kommit från Finland och Kanada.

– Vi har tagit fram en ny, treradig hyggesharv som vi räknar med att ha sålt upp emot ett halvdussin exemplar utan att ens ha tagit fram en broschyr på, säger Bracke Forests vd Hans Hemmingsson.

Röjarskivan anser Hans Hemmingsson ha en god marknad bland vägkantsröjare och järnvägsföretag.

– British Rail var här på studiebesök i höstas.

– Skivan är ett bra redskap inför den ökande marknaden inför produktion av biomassa.

Mer läsning

Annons