Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få länsbor till jobb genom utförsäkringar

Vid årsskiftet riskerar 360 länsbor att utförsäkras från sjukförsäkringen. Vad som händer med de som är för sjuka för att arbeta, men för friska för sjuk- eller aktivitetsersättning är fortfarande oklart.

Annons

Regeringen har lovat att de som utförsäkras inte ska behöva söka socialbidrag, men de har ännu inte tagit fram någon lösning. De försöker i stället utforma en ny ersättning, som är kopplad till a-kassan.

– Vi ämnar återkomma till hösten i budgetpropositionen med vad som ska göras, säger Mychèle Östman, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Pengar har avsatts i nästa års statsbudget för att fler personer ska kunna delta i utbildning och arbetsträning. Den 1 juli i fjol trädde sjukförsäkringens så kallade begränsningsregel i kraft. Den innebär att den som har varit sjukskriven i ett år kan få förlängning med maximalt 18 månader.

Vid årsskiftet blir därmed 360 länsbor utförsäkrade, visar Försäkringskassans egna beräkningar. Samtidigt händer samma sak för 15 000 svenskar. Senare under 2010 blir ytterligare 7 000 till 8 000 personer utförsäkrade.

– Det är viktigt att ha tydliga tidsbegränsningar för att förmå människor att komma tillbaka till arbete. Men andra aktörer måste också ta sitt ansvar. Sjukvården spelar till exempel en viktig roll för rehabiliteringen, säger Mychèle Östman.

Han menar att utförsäkring från sjukförsäkringen är nödvändig för att motivera både människor och arbetsgivare.

– Människor ska inte glömmas bort i sjukförsäkringen. Många behöver hjälp att komma ut på arbetsmarknaden.

Än finns inga tydliga planer på vilka arbetsmarknadsåtgärder regeringen ska låta de utförsäkrade ta del av. Många kommuner är oroliga att socialbidragen ska skjuta i höjden efter årsskiftet när tusentals svenskar utförsäkras.

– Vi försöker göra allt för att människor inte ska behöva försörjningsstöd. Det ska bara vara den sista utvägen, säger Mychèle Östman.

Kan ni förstå kommunernas oro?

– Vi lyssnar på dem och vi för hela tiden en dialog med Sveriges kommuner och landsting, säger Mychèle Östman.

Marianne Nordström, enhetschef vid enheten för vuxenstöd i Östersund, känner viss oro inför framtiden.

– Jag tror att det kommer innebära att fler blir i behov av ekonomiskt stöd. Socialbidragen har redan ökat drastiskt i år och det kommer säkerligen bara att fortsätta, säger hon.

Hennes oro delas av Ylwa Lidén, enhetschef vid socialtjänsten i Bräcke kommun.

– Människor måste få sin försörjning någonstans ifrån, säger hon.

Ohälsotalet i länet ligger högt och i Bräcke kommun finns många sjukskrivna som kan drabbas.

– Allt beror på vilka beslut regeringen fattar om vem som ska betala för de utförsäkrade. De säger att de ska se till att kommunerna inte blir belastade men vi vet inte hur de ska lösa det. Vi får se hur hårt det slår efter nyår, säger Ylwa Lidén.

Mer läsning

Annons